Επιτυχής ημερίδα για την υγεία των παιδιών στη Δημοτική Πινακοθήκη

IMG 9245

Μεγάλη επιτυχία είχε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου με θέμα: «Η υγεία των παιδιών μας. Προκλήσεις και απαντήσεις», που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βρεφονηπιακών Σταθμών και τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης, στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Στην ημερίδα δόθηκαν τεκμηριωμένες απαντήσεις από τους γιατρούς και τους ειδικούς, σε απορίες και ερωτήματα των γονιών, για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών, την σκελετική και τη στοματική τους υγεία, τη σωστή διατροφή τους, καθώς και για τις βασικές αρχές υγιεινής και πρόληψης ατυχημάτων.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών κυρία Χάρις Ζηλάκου, χαιρετίζοντας την ημερίδα, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία. Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Για πρώτη φορά το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής
Υγείας του Δήμου μας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση των Βρεφονηπιακών Σταθμών και τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, πραγματοποιούν την ημερίδα με θέμα: «Η υγεία των παιδιών μας. Προκλήσεις και απαντήσεις».

Ζούμε σε μια κοινωνία βαθειάς κρίσης, η οποία έχει επηρεάσει τις ζωές και τις οικογένειες όλων μας. Έχουν δημιουργηθεί αυξημένες ανάγκες για αμεσότερη είσοδο και ένταξη των μικρών παιδιών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου μας - και ειδικότερα η προσχολική αγωγή - παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάπλαση των παιδιών, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της ζωής τους και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους. Η ελληνική οικογένεια - βασικό θεμέλιο της κοινωνίας μας – πλήττεται καθημερινά από τις οικονομικές και κοινωνικές δυσχέρειες και καλείται να διαχειριστεί πληθώρα προβλημάτων ακόμα και σε θέματα σχετικά με την υγεία των παιδιών τους.

Μέσα σε αυτή την κρίση, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ενδυνάμωση της οικογένειας, την ενημέρωση των γονέων, καθώς και την ευαισθητοποίηση των γονέων πάνω σε θέματα πρόληψης, αλλά και αγωγής της υγείας με απώτερο σκοπό την πολλαπλή ανάπτυξη των παιδιών. Για το λόγο αυτό υλοποιούμε τη σημερινή ημερίδα από έμπειρους, εξειδικευμένους και καταρτισμένους επαγγελματίες και ιατρούς υγείας για να επιλύσουμε τυχόν απορίες ή ερωτηματικά, που έχετε ήδη ή και προβληματισμούς σχετικά με την υγεία των παιδιών. Πιστεύω λοιπόν, ότι η αποψινή δράση αποτελεί ένα αποδοτικό μέσο για να έχουν τα παιδιά μας μια καλύτερη υγεία και ένα καλύτερο μέλλον. Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κ. Νίκο Πλατανησιώτη για την ευαισθησία του σχετικά με την υγεία των παιδιών. Ευχαριστώ πολύ».

O Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης, στο χαιρετισμό του, υπογράμμισε τα εξής:
«Να σας καλωσορίσω και εγώ σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς και όμορφους χώρους του Δήμου Πειραιά και να πω, ότι νοιώθω πάρα πολύ χαρούμενος που ξεκινήσαμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και συνεργασίες. Η σημερινή κατάσταση στη χώρα μας επιβάλει να προχωράμε με συνεργασίες και συνέργειες. Και αυτό το οποίο μπορούμε να προσφέρουμε είναι μία σωστή επιστημονική ενημέρωση από ανθρώπους που ξέρουν καλά τη δουλειά τους, που ασχολούνται, που ζουν γι’ αυτό το οποίο κάνουν. Η σημερινή εκδήλωση λοιπόν είναι μία αρχή της συνεργασίας και της συνέργειας του Δήμου Πειραιά, των υπηρεσιών του, καθώς και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Με όλες τις δυνάμεις και με πολλά άλλα πράγματα, τα οποία προγραμματίζουμε για το άμεσο μέλλον, θα μπορέσουμε να έρθουμε πιο κοντά στον Πειραιά, να ανοίξουμε τις γνώσεις μας, να τις εκλαϊκεύσουμε και να τις μεταδώσουμε στον κόσμο».

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν από τους εισηγητές τα εξής θέματα:
- «Το παιδί μας, ένας γνωστός άγνωστος» από τον κ. Ιωάννη Παπανδρέου -Παιδίατρο Εφηβικής Ιατρικής, Παιδιατρική Κλινική Τζανείου Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά.

- «Σκελετική Υγεία» από τον κ. Χρήστο Τράγκα - Φυσίατρο, Αθλητίατρο στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών - Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, Δήμου Πειραιά.

- «Στοματική υγεία στην παιδική ηλικία» από την κυρία Νάντια Τρικαλιώτου -Οδοντίατρο στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών - Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, Δήμου Πειραιά.

- «Η σωστή διατροφή για τη νηπιακή ηλικία» από την κυρία Άντα Νησιανάκη - Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο.

- «Βασικές αρχές υγιεινής και πρόληψης ατυχημάτων» από την κυρία Αθηνά Κουρεμάδη - Β. Νοσηλεύτρια στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, Δήμου Πειραιά.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό και απαντήσεις από τους εισηγητές.
Τον συντονισμό της ημερίδας είχε η κυρία Αγγελική Λ. Σεληνίδου, Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Προϊσταμένη Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας Δήμου Πειραιά.