Μνημόσυνο για τα θύματα του C-130 από το Δήμο Πειραιά

IMG 9308

Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα 63 θύματα - σμηνίτες υπαξιωματικούς και αξιωματικούς - του C-130, που συνετρίβη στο όρος Όθρυς πριν από 25 χρόνια. Η τελετή έγινε παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και Συλλόγων, καθώς και συγγενών των θυμάτων, μπροστά στο μνημείο των πεσόντων, στην ομώνυμη πλατεία. Τιμές απέδωσαν άγημα και η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας.

O Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, Αντιπτέραρχος ε.α. κ. Γιώργος Κ. Δαβάκης, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο κ Γιάννη Μώραλη, στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«25 χρόνια πέρασαν και όμως είναι σαν να ήταν χθες.

Επί 25 χρόνια συναντιόμαστε αυτή την ημέρα και αυτή την ώρα στο ιερό αυτό χώρο για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους 63 ένστολους αγνούς υπερασπιστές των αξιών και των ιδανικών του Έθνους, που έδωσαν τη ζωή τους στη πλαγιά του όρους Όθρυς, υπηρετώντας με συνέπεια και αφοσίωση την Πατρίδα.

Την αποφράδα εκείνη ημέρα, το μοιραίο C-130 υπ’ αριθμό 748, πέντε λεπτά πριν τη μία το μεσημέρι, συνετρίβη στο όρος Όθρυς. Σε ένα δύσβατο και απόκρημνο σημείο, που τα εναέρια και επίγεια μέσα διάσωσης χρειάστηκαν 4 ολόκληρες μέρες για να εντοπίσουν τα συντρίμμια του.

Η θυσία αυτή στις μέρες που ζούμε, που όλα αμφισβητούνται και όλα βρίσκονται υπό αίρεση είναι ιδιαίτερα σημαντική και σηματοδοτεί πως σ’ αυτόν εδώ τον τόπο υπάρχουν αξίες που δεν σβήνουν και άνθρωποι που είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους γι’ αυτές.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, που έτυχε και φέτος για μία ακόμα φορά να εκπροσωπήσω τον Δήμαρχο και τον Δήμο του Πειραιά σ’ αυτή την τελετή, γιατί εκτός από το ότι ως Πειραιώτης συνδέομαι με πολλές από τις οικογένειες των ηρωικώς πεσόντων, προέρχομαι από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας και αρκετοί συγγενείς μου Αξιωματικοί έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του υψίστου προς την Πατρίδα καθήκοντος.

Έχω την τιμή να ανήκω όπως και οι 63 ήρωες που χάθηκαν στην ηρωική οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, που δίνει καθημερινά μάχες στους αιθέρες για να προασπίζεται ο εναέριος χώρος της Χώρας μας και να κρατάει ψηλά τη Σημαία της ευθύνης, της θυσίας και του καθήκοντος.

Είναι επίσης μεγάλη η ικανοποίησή μου που βλέπω ότι η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία σ’ αυτή την τελετή και εκπροσωπείται πάντοτε από υψηλόβαθμα στελέχη της, όπως σήμερα, που έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ένας διαχρονικός φίλος μου, δοκιμασμένος Πατριώτης και ακούραστος εργάτης του λόγου και της ενημέρωσης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Τέρενς Κουϊκ.

Παράλληλα όμως δεν θα πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ και στους άλλους σημαντικούς εκπροσώπους του Υπουργικού Συμβουλίου, της Βουλής των Ελλήνων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα, για την παρουσία τους εδώ.

Σίγουρα οι μέρες που περνάμε είναι πολύ δύσκολες. Η Χώρα μας προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από ασφυκτικές Οικονομικές και Πολιτικές πιέσεις, που προκαλούνται από την Οικονομική κρίση και το προσφυγικό πρόβλημα.

Για να περάσουμε από αυτές τις συμπληγάδες απαιτείται ενότητα και ομοψυχία. Αυτές όμως δεν είναι έννοιες που υλοποιούνται με βάση το μαθηματικό λογισμικό. Κατακτώνται μέσα από Κοινωνικές και Ιστορικές διεργασίες που φιλτράρονται και αναζωπυρώνονται από στιγμές ηρωισμού και θυσιών όπως αυτές που τιμάμε σήμερα. Γι’ αυτό η ημέρα αυτή είναι ξεχωριστή και έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία για την Ελλάδα.

Οι 63 ήρωες, μας δείχνουν το δρόμο της Ενότητας και του καθήκοντος. Και μας αφήνουν Ιερή παρακαταθήκη: Να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση η θυσία τους να πάει χαμένη και να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο για τη προκοπή την πρόοδο και την ανάπτυξη της Πατρίδας μας. Μόνο έτσι θα έχει αξία η σημερινή τελετή και θα μένουν αναπαυμένες οι ψυχές των ηρωικών παιδιών μας.

Γι’ αυτό και σήμερα για μια ακόμη φορά η θυσία τους αν και μας γεμίζει αβάσταχτη θλίψη, ταυτόχρονα μας κάνει υπερήφανους που ακόμα η Ελληνική Κοινωνία και η Ελληνική Οικογένεια μπορούν και γεννούν τέτοιους ανθρώπους. Κατά συνέπεια σήμερα είναι ημέρα μνήμης και τιμής για 63 ένστολους, αγνούς υπερασπιστές των αξιών και των ιδανικών του Γένους.

Σ’ εμάς, που είμαστε εδώ και σήμερα, όπως κάθε χρόνο και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στο σεπτό μνημείο των 63 παλικαριών, δεν μένει παρά να δεσμευτούμε και να υποσχεθούμε πως θα ακολουθήσουμε, όποτε χρειασθεί, τον δρόμο της θυσίας που εκείνοι μας έδειξαν και πρόγονοί μας, μας άνοιξαν, για να διατηρούμε πάντα ζωντανές τις αξίες και τα ιδανικά του Έθνους. ΑΘΑΝΑΤΟΙ!».

Στεφάνια κατέθεσαν :
-εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ο Υφυπουργός παρά τω
Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ
- εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, η βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων κυρία
Γεωργία Γεννιά
-εκ μέρους του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο Διοικητής της Δ.Α.Υ., Υποπτέραρχος κ. Συμεών Αστρεινίδης
-εκ μέρους του Δημάρχου Πειραιά και του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιπτέραρχος ε.α. κ. Γιώργος Δαβάκης
-εκ μέρους του Αρχηγού Γ.Ε.Α., ο Ταξίαρχος, Μηχανικός Αεροσκαφών κ. Ιωάννης Γεννηματάς
-εκ μέρους του Κόμματος «Ένωση Κεντρώων», η βουλευτής Β΄ Πειραιά κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου
-εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Βετεράνων Αεροπορίας, ο Σμήναρχος ε.α. κ. Δημήτριος Δήμου
-εκ μέρους του Συλλόγου Αποφοίτων Σ.Τ.Υ.Α., ο Σμήναρχος ε.α. κ. Γεώργιος Μαρδέλης
-εκ μέρους του Συλλόγου Αλληλεγγύης Οικογενειών των 63 θυμάτων C-130 748, ο κ. Γεώργιος Νικολακόπουλος
-εκ μέρους του Πανελληνίου Συλλόγου Πεσόντων Αεροπόρων, η Αντιπρόεδρος κυρία Ποθητή Σκαναγκούνη
-εκ μέρους του Συλλόγου Αποφοίτων Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας, ο Σμηναγός ε.α. κ. Ιωάννης Λιάπης.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης: ο εκπρόσωπος του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θ. Δρίτσα, Αρχιπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος κ. Αναστ. Κατωπόδης, ο πρώην βουλευτής κ. Π. Μελάς.
Οι Αντιδήμαρχοι: κυρία Α. Γλύκα – Χαρβαλάκου, κ.κ.: Τ. Καλογερόγιαννης και Α. Αργουδέλης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σ. Βοϊδονικόλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Α. Καλογερόγιαννης, ο Πρόεδρος της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Ι. Βοϊδονικόλας, ο Α΄ και Β΄ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Πειραιά κ.κ. Απ. Τσαπραλής και Δ. Σαμιωτάκης αντίστοιχα, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Α. Γιαννούλης και πολλοί συγγενείς των θυμάτων.

eep logo