Στη Λέσβο Τσίπρας και Σουλτς

metanastes lesvos skines

Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στο λιμάνι, λόγω απεργίας της ΠΝΟ

Τη Λέσβο επισκέπτονται την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Τσίπρας και Σουλτς θα έρθουν αντιμέτωποι με το θέαμα χιλιάδων προσφύγων στο λιμάνι της Μυτιλήνης, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της ΠΝΟ που κρατά δεμένα τα πλοία χωρίς εξαίρεση για τους πρόσφυγες.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη διαθρησκειακή προσευχή στη μνήμη των αδικοχαμένων προσφύγων, στο πλαίσιο του τριημέρου πένθους που κήρυξε ο Δήμος Λέσβου για τους δεκάδες νεκρούς που πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισκέφθηκαν την Τετάρτη το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με ενήλικες και παιδιά που διαμένουν προσωρινά εκεί.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη αναχώρησαν για Λουξεμβούργο οι πρώτοι 30 πρόσφυγες. Πρόκειται για έξι οικογένειες που μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Συγκεκριμένα, ταξίδεψαν στο Λουξεμβούργο έξι οικογένειες με μικρά παιδιά, από τους οποίους οι τέσσερις οικογένειες είναι από τη Συρία και οι δύο από το Ιράκ.

Τους πρόσφυγες συνόδευσαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν, o επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

in.gr

eep logo