Αντιπλημμυρική προστασία στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

antiplimmyrika erga

Με αφορμή τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα της βροχόπτωσης στα τέλη Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, έστειλε επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ, Χρήστο Σπίρτζη και στην Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ζητώντας έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για το Μοσχάτο και τον Ταύρο.
Ο Δήμαρχος επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός της μη επάρκειας του αγωγού ομβρίων κατά μήκος της οδού Πειραιώς, από Χαμοστέρνας έως τον Κηφισό ποταμό, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μη διοχετεύονται μέσω του αγωγού και να κυλούν επιφανειακά, πλημμυρίζοντας ιδιοκτησίες και γειτονιές κατά μήκος του Ταύρου και του Μοσχάτου. Απροσπέλαστες από πεζούς και οχήματα γίνονται και η οδός Πειραιώς και η οδός Θεσσαλονίκης κατά μήκος των γραμμών του ΗΣΑΠ, με μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων από πεζούς και οχήματα. Το πρόβλημα, επισημαίνει ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, μπορεί να λυθεί οριστικά με την υλοποίηση της ώριμης υδραυλικής μελέτης που υπάρχει στη Δ.Κ.Υ.Ε και η οποία καλύπτει υδραυλικά τις περιοχές του Μοσχάτου και του Ταύρου, βόρεια των γραμμών ΗΣΑΠ έως την οδό Κωνσταντινουπόλεως στον Ταύρο.
Ταυτόχρονα, στην επιστολή του προς τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ και την Περιφερειάρχη Αττικής, ο Δήμαρχος περιέγραψε το πρόβλημα της υπερχείλισης της χαμηλής περιοχής του Κηφισού ποταμού από όμβρια ύδατα, τα οποία εξέρχονται από τον παραλιακό συλλεκτήρα κατά μήκος της Λ. Ποσειδώνος. Πρόβλημα εκβολής των όμβριων υδάτων στο θαλάσσιο χώρο υπάρχει και στον Ιλισό ποταμό στο σημείο της παλαιάς πέτρινης οδογέφυρας επί της Λ. Ποσειδώνος. Η λύση σε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα βρίσκεται στο έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, αφενός με τη διευθέτηση της κοίτης του Ιλισού ποταμού, αφετέρου με την κατασκευή παραλιακού συλλεκτήρα ομβρίων υδάτων κατά μήκος της Λ. Ποσειδώνος με διοχέτευση αυτών στον Κηφισό ποταμό με ανάλογες κατασκευές για την ανεμπόδιστη έξοδό τους στην εκβολή και με παράλληλο υποβιβασμό των γραμμών του τραμ στο επίπεδο της ερυθράς του οδοστρώματος, ώστε να μην εγκλωβίζονται τα επιφανειακά ύδατα και να απορρέουν προς το αντιπλημμυρικό κανάλι.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Δήμαρχος επεσήμανε την αναγκαιότητα των έργων υποδομής και ιδιαίτερα των αντιπλημμυρικών έργων, σε επέκταση όσων ήδη υλοποιούνται στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα τόνισε την αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικών έργων στην παραλία του Μοσχάτου, ανεξάρτητα από το χρόνο έναρξης του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. «Ο ρόλος μας είναι να διαφυλάξουμε τις περιουσίες μας και τις ζωές των δημοτών μας», τόνισε ο Δήμαρχος, «αλλά και των μελλοντικών γενεών. Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να υλοποιηθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή μας».

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου παρευρέθηκε και στο πρόσφατο συμβούλιο της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015, όπου και τοποθετήθηκε για τα έργα της αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει ανάγκη ο Δήμος μας προκειμένου να θωρακιστεί από μελλοντικές πιθανές καταστροφές. Έργα απαραίτητα για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του.

eep logo