Ρυμουλκά: Όταν το «ποντίκι» τραβάει έναν «ελέφαντα»...

vatistas andreas_grafeio


• Ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών Πλοίων, Ανδρέας Βατίστας μιλάει στο Portnet.gr

• «Εκεί που τελειώνουν τα όρια της λογικής αρχίζουν τα ρυμουλκά»!

Όταν κάποιος αναφέρεται στα ελληνικά Ρυμουλκά στο μυαλό του έρχεται μια μεταφορική εικόνα: ένα «ποντίκι» που κατευθύνει ένα «ελέφαντα», καθώς οι περισσότεροι έχουμε δει στα λιμάνια πώς δουλεύουν τα «μικρόσωμα» πλοία με τις ισχυρές μηχανές,

άλλοτε να «βογάρουν» σπρώχνοντας ένα τεράστιο εμπορικό ή επιβατηγό πλοίο προς τη «μπίντα» για να δέσει στο λιμάνι κι άλλοτε πάλι τραβώντας,δεμένο με το συρματόσχοινο, ένα τεράστιο φορτωμένο δεξαμενόπλοιο για να το οδηγήσουν με ασφάλεια από το λιμάνι στην ανοιχτή θάλασσα για να ξεκινήσει προς το μακρινό προορισμό του.

Τα ρυμουλκά… Μια περίεργη ιστορία …Ένας από τους παλιούς σ’ αυτή τη δουλειά λέει ότι «εκεί που τελειώνουν τα όρια της λογικής αρχίζουν τα ρυμουλκά». Μύθος ή αλήθεια;

Σήμερα, οι πλοιοκτήτες των ρυμουλκών – ναυαγοσωστικών πλοίων φαίνεται ότι επιχειρούν σε ένα ομολογουμένως δύσκολο περιβάλλον. Τόσο η ελληνική κρίση, όσο και η διεθνής κατάσταση αλλά και οι – αναγκαίες σε κάποια επίπεδα - αλλαγές στο θεσμικό καθεστώς που διέπει το κλάδο, έχουν δημιουργήσει ένα πάζλ για … δυνατούς λύτες.

Απέναντι στο Portnet.gr είναι ο Ανδρέας Βατίστας, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών Πλοίων, που ανέλαβε τη θέση αυτή μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Ενώσεως. 

   Ερωτ:   Έχετε δραστηριοποιηθεί στον κλάδο των ελληνικών ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών πλοίων από διάφορες θέσεις και έχετε μια εμπειρία αρκετών χρόνων. Υπήρξατε και μέλος του Δ.Σ. της Ενώσεως Πλοιοκτητών Ρ/Κ & Ν/Γ Πλοίων επί πολλά χρόνια και συνεργασθήκατε στενά με τους δύο προηγούμενους Προέδρους του Δ.Σ. τον Κώστα Λυμπουσάκη και τον Τάσο Μιχάλαρο. Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση και τις εξελίξεις στο χώρο του κλάδου των ρυμουλκών και ναυαγοσωστικών πλοίων?
   Απάντ:  Ξεκινώντας την κουβέντα μας εύχομαι καλή χρονιά σε όλους εκείνους που ασχολούνται στην ελληνική ναυτιλία και θέλω να ελπίζω ότι το 2014 θα είναι μια καλύτερη χρονιά. Θα έλεγα ότι ο τομέας μας αντανακλά ένα μεγάλο μέρος της υπάρχουσας κρίσης της οικονομίας αλλά και του συνολικού θεσμικού οικοδομήματος όπως το γνωρίζαμε ως τώρα. Για να γίνω σαφέστερος, σήμερα οι εταιρείες που επιχειρούν στο τομέα της ρυμούλκησης αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων τα περισσότερα από τα οποία είτε είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των συνθηκών που επέφερε σε όλους τους τομείς, είτε σχετίζονται με τις - όχι πάντα – επιτυχημένες προσπάθειες της πολιτείας να επαναρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε.

   Ερωτ:   Να δώσουμε ένα παράδειγμα που να φορά την τρέχουσα οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στον τομέα;
   Απαντ:  Βεβαίως. Ας πάρουμε το πιο απλό αλλά και πιο σημαντικό. Είναι τέτοια η πίεση που ασκείται από την αγορά για καλύτερες τιμές/εκπτώσεις προς τις εταιρείες που επιχειρούν στον τομέα της ρυμούλκησης, ώστε τα τιμολόγια των εταιρειών μας ακολουθούν μια διαρκή πτωτική τάση, ενώ τα κόστη μας παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά και στις περισσότερες περιπτώσεις οι εξοφλήσεις αργούν υπερβολικά.
Αυτή η κατάσταση όσο περισσότερο κρατά τόσο δυσχεραίνει τους επιχειρηματίες του κλάδου μας, οι οποίοι με τη σειρά τους διστάζουν να προβούν σε επενδύσεις, βλέποντας το κλίμα της αγοράς και την απροθυμία του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις τους. Αυτός o φαύλος κύκλος αν συνεχιστεί για πολύ θα επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στον κλάδο.

   Ερωτ:   Επειδή προηγουμένως μιλήσατε και για το θεσμικό πλαίσιο, μπορείτε να διευκρινίσετε τι εξελίξεις υπάρχουν;
   Απαντ:  Το θεσμικό καθεστώς που αφορά στη ρυμούλκηση είναι σαφώς πεπαλαιωμένο, περιέχει περιοριστικές ρυθμίσεις που δεν ισχύουν σε άλλα κράτη της Ε.Ε. και χρειάζεται κάποιες καινοτόμες επεμβάσεις. Μάλιστα η Ένωσή μας με δικές της πρωτοβουλίες και προτάσεις «άνοιξε» το ζήτημα μόλις ανασυστάθηκε το Υπουργείο Ναυτιλίας το 2012. Το προηγούμενο Δ.Σ. ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια να απελευθερωθεί το θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά την αντικατάσταση των παλαιών αδειοδοτημένων ρυμουλκών και να απελευθερωθεί η δυνατότητα αντικατάστασης με νεότερα, ώστε να ανανεωθεί και να εκσυγχρονισθεί ο στόλος των υπό ελληνική σημαία ρυμουλκών. Το επιτύχαμε σε κάποιο βαθμό με τις ρυθμίσεις του άρθρου 71 του νόμου 4150/2013.
Φυσικά αυτό μόνο δεν αρκεί, υπάρχουν αρκετά ακόμη θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, πάντα όμως μέσα σε ένα πλαίσιο που κατά την άποψη μας ορίζεται από δύο βασικές αρχές:
- την ειλικρινή συνεννόηση και διαβούλευση με το ΥΝΑ ειδικά σε θέματα και αποφάσεις που επηρεάζουν την επιχειρηματική μας δραστηριότητα και
- την κατάθεση προτάσεων βασισμένων σε επιστημονικά και οικονομικά δεδομένα που θα ευνοούν τον υγιή ανταγωνισμό και θα αποτρέπουν ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές ρυθμίσεις.

   Ερωτ:   Συγγενές θέμα με αυτό που μόλις θέσατε είναι και αυτό που θα ρωτήσω τώρα. Όπως είναι γνωστό έχει τεθεί από την Ε.Ε. ένα σχέδιο Κανονισμού που αφορά συνολικά τη λειτουργία των λιμένων και περιέχει ρυθμίσεις που αφορούν και το κλάδο σας. Τι άποψη έχετε για αυτό το θέμα;
   Απαντ:  Ναι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει για συζήτηση στα κράτη - μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο ένα σχέδιο Κανονισμού. Η Ένωσή μας σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΑ έχει αποστείλει τις απόψεις της και τις ενστάσεις της, οι οποίες σε γενικές γραμμές αντανακλούν τις απόψεις και ενστάσεις που επίσης έχει καταθέσει η Ένωση Ευρωπαίων Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, με την οποία έχουμε αναπτύξει μια δημιουργική συνεργασία. Εκτιμούμε ότι υπάρχουν αρκετά θέματα μέσα στο Σχέδιο αυτό προς διευκρίνιση, τα οποία σχετίζονται με την αποφυγή μονοπωλιακών πολιτικών και κυρίως με την τήρηση βασικών αρχών του Ενωσιακού Δικαίου.
Κατά την άποψη μας, οι βασικές αυτές αρχές παραβιάζονται εν όλω ή εν μέρει, ενώ επίσης έχουν τεθεί αρκετές και σημαντικές εξαιρέσεις που κατά την εφαρμογή ενός τόσο σημαντικού Κανονισμού ανησυχούμε ότι θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα και στη λειτουργία των ευρωπαϊκών λιμανιών εν γένει αλλά και στον κλάδο μας ειδικότερα. Υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη και εκτιμώ ότι τόσο τα κράτη – μέλη όσο και οι ενδιαφερόμενες ενώσεις των επαγγελματιών που σχετίζονται με τα θέματα που καλείται να ρυθμίσει ο Κανονισμός θα φροντίσουν για τη βελτίωσή του.
Σε κάθε περίπτωση κατά τη δική μας άποψη και την άποψη πολλών ακόμη επιχειρηματιών αλλά και τεχνοκρατών η παρούσα μορφή του Σχεδίου δεν εισφέρει με αναπτυξιακό τρόπο στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών και στην λιμενική πολιτική της Ε.Ε., φαίνεται μάλιστα ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.


   Ερωτ:   Αναφερθήκατε μέχρι τώρα αρκετές φορές στο ΥΝΑ. Πως θα περιγράφατε τη συνεργασία σας με τις υπηρεσίες του και την πολιτική του ηγεσία;
   Απαντ:  Το ΥΝΑ είναι αναμφισβήτητα ο αρμόδιος φορέας για τη ναυτιλιακή πολιτική και το σύνολο των θεμάτων που αφορούν το πλοίο, τον πλοιοκτήτη και το ναυτικό. Είχαμε και έχουμε μια διαρκή συνομιλία και μια συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την πολιτική ηγεσία. Πρόσφατα το νέο Δ.Σ. είχε και μια πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό κο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον οποίο συζητήσαμε το σύνολο των θεμάτων που μας απασχολούν σε ένα πολύ καλό κλίμα.
Το σημαντικότερο αν θέλετε είναι ότι επιβεβαιώθηκε η κοινή θέση για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων πριν από την προώθηση και υιοθέτηση αποφάσεων και νομικών ρυθμίσεων που αφορούν τον κλάδο και επηρεάζουν με τον ένα ή άλλο τρόπο την επιχειρηματική δραστηριότητα των εταιρειών μας.


   Ερωτ:   Κλείνοντας τη συζήτησή μας αυτή θα ήθελα να ρωτήσω πάνω σε ποιο άξονα θα κινηθεί η Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών πλοίων;
   Απαντ:  Θα απαντήσω πολύ απλά: «η ισχύς εν τη ενώσει». Θεωρώ ότι σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, ήδη είμαστε στο 5ο έτος, μόνο με ενότητα και κοινές πρωτοβουλίες οι επιχειρήσεις μας θα μπορέσουν να αντιτάξουν πειστικές πρωτοβουλίες και να επιτύχουν την επιβίωση του κλάδου μας.

eep logo