Από το λιμάνι στο Ζαγόρι!

epekeina chora parousiash 250720

Γνωρίστηκαν επαγγελματικά πριν 16 χρόνια, συναντώνται κατά καιρούς στις Βρυξέλλες και τώρα βρέθηκαν στα Ζαγοροχώρια και συγκεκριμένα στη Βίτσα. Πρόκειται για τον Νίκο Γιαννή (όρθιο δεξιά), πρώην Πρόεδρο του ΟΛΠ, ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν εδώ και χρόνια και τον δημοσιογράφο Νότη Ανανιάδη (δίπλα του).

Συναντήθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Ελλάδα του Περιηγητή» του Fred.Boissonnas, στη «επέκεινα χώρα», ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που διοργανώνει εκδηλώσεις με αναφορά στην «Κοινωνία των Πολιτών» και έχει έδρα ακριβώς στη Βίτσα, στο αρχοντικό της οικογενείας Γιαννή.

Το βιβλίο, που επιμελήθηκε η Παναγιώτα Μπαλοπούλου και συμπαρουσίασαν ο μεταφραστής Κωνσταντίνος Τσακλίδης και ο επιχειρηματίας Γιώργος Χαιρέτης, αναφέρεται στο οδοιπορικό του Ελβετού φωτογράφου πριν από έναν αιώνα στην Ελλάδα.

boissonnas h ellada tou perihghth

Αξιοσημείωτο είναι πως, ενώ από τα γαλλικά είχε μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά, δεν είχε μεταφραστεί μέχρι σήμερα στα ελληνικά. Περιέχει δε μια εντυπωσιακή στην ακρίβειά της περιγραφή της Ελλάδας, λίγο πριν το βήμα για την «Μεγάλη Ιδέα» και παρεπόμενα την πτώση της, καταγράφει την ισχύ της εποχής, με λυρικές περιγραφές της ελληνικής φύσης, αλλά και ακριβείς αποτυπώσεις της κατάστασης της οικονομίας της χώρας, των υποδομών της και των μεταφορών της.
Κι όλα αυτά, συνοδευόμενα από εντυπωσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του φιλέλληνα φωτογράφου και περιηγητή Fred.Boissonnas.


eep logo