Δέκα μυστικά για ένα τέλειο κόκκινο αυγό!

Τη Μεγάλη Πέμπτη οι Έλληνες βάφουμε τα πασχαλινά αυγά, σε ανάμνηση του Μυστικού Δείπνου. Τα αυγά που δεν επιτρέπεται να καταναλωθούν πριν από την Ανάσταση τοποθετούνται σε περίοπτη θέση στο τραπέζι και περιμένουν τη στιγμή που θα τσουγγρίσουμε.

Το βάψιμο των αυγών είναι μια ασχολία που πάντα συσπειρώνει όλες τις γενιές μέσα σε μια οικογένεια. Ξυπνάει τον δημιουργικό οίστρο των μικρών και μπορεί να γίνει αφορμή για διασκέδαση, αρκεί να τηρηθούν οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής και το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες.

Άρα, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της «επιχείρησης» είναι να έχουμε προνοήσει για να προμηθευτούμε τα αυγά και τις βαφές έγκαιρα.

Χρειαζόμαστε επίσης μια κατσαρόλα, σκεύη και μια επιφάνεια που δεν θα μας πειράξει αν «βάψουν».

Πως προετοιμάζουμε τα αυγά για βάψιμο

Για λόγους υγιεινής, τα παιδιά δεν θα πρέπει να πιάνουν τα αυγά κατά την προετοιμασία τους.

Τα αυγά πρέπει να κατά προτίμηση άσπρα, για να είναι πιο ζωηρά τα χρώματα.

Οι βαφές, ανεξάρτητα από το αν είναι συμβατικές, οικολογικές ή ζαχαροπλαστικής, πρέπει να είναι «φρέσκες» - να μην έχουν μείνει στα ράφια των καταστημάτων από το περασμένο Πάσχα.

Τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο άπλυτα. Όταν πλυθούν, η διάρκεια ζωής τους ελαττώνεται δραματικά.

Την ημέρα που θα τα βάψουμε θα πρέπει να τα βγάλουμε από το ψυγείο για περίπου 4 ώρες ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Σε αντίθετη περίπτωση θα σπάσουν.

Πριν ξεκινήσουμε να βάφουμε τα αυγά, τα πλένουμε προσεκτικά με σφουγγαράκι για να απομακρύνουμε ακαθαρσίες και σημάδια.

Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλα που θα βράσουμε τα αυγά με ένα πανί και αραδιάζουμε προσεκτικά τα αυγά χωρίς να αφήνουμε μεγάλα κενά. Τα αυγά πρέπει να είναι σε μία στρώση. Αν έχουμε περισσότερα, απλά επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Καλύπτουμε τα αυγά με νερό που θα πρέπει να σκεπάζει τελείως. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά -το νερό δεν πρέπει να κοχλάζει- για 10 λεπτά περίπου. Τα αυγά πρέπει να είναι σφιχτά για να αντέξουν.

Αφαιρούμε τα αυγά από την κατσαρόλα με προσοχή και τα σκουπίζουμε επιμελώς για να βεβαιωθούμε ότι το τσόφλι είναι απολύτως καθαρό και ότι δεν έχουν ραγίσει.

Αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν για να μπορούμε να τα πιάσουμε με τα χέρια μας.

Tips για άψογα βαμμένα αυγά

Διαβάζουμε πάντα με προσοχή τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία της βαφής.

Έχουμε υπομονή για να «πιάσει» η βαφή -το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα λίγο πιο ανοιχτόχρωμο από αυτό που βλέπουμε στην αρχή.

Τοποθετούμε τα βαμμένα αυγά στις αυγοθήκες που έχουμε κρατήσει γι’ αυτόν τον σκοπό μέχρι να στεγνώσουν. Έτσι αποφεύγουμε τα «ατυχήματα».

Έχουμε πάντα ένα βαμβακερό πανάκι, χωρίς χνούδι, και λίγο λάδι για να γυαλίσουμε τα βαμμένα αυγά. Εκτός ότι ζωηρεύει το χρώμα, τα προστατεύει για να παραμείνουν φρέσκα περισσότερες ημέρες.

ieidiseis.gr 

 

eep logo