Ζήτημα σχεδίου

zidan mpala

Ο προπονητής αναλύει την τακτική που θα ακολουθήσει η ομάδα στο γήπεδο. Οι παίκτες κάνουν του κεφαλιού τους. Το αποτέλεσμα; Δεν είναι πάντα προδιαγεγραμμένο. Συνήθως η ομάδα χάνει. Αλλά υπάρχουν και κάποιες σπάνιες περιπτώσεις που η αυτοδιαχείριση φέρνει αποτελέσματα. Κορυφαίο παράδειγμα η νίκη της Εθνικής επί της Γαλλίας στο αλησμόνητο Euro του 2004. Άλλα είπε ο Ρεχάγκελ, άλλα έκαναν οι παίκτες σε ότι αφορούσε το κρίσιμο ζήτημα του τρόπου μαρκαρίσματος του Ζινεντίν Ζιντάν. Ήταν σαφές ότι με μαν του μαν ο Ζι-Ζου δεν παιζόταν.

Οπότε Κατσουράνης, Δέλλας, Ζαγοράκης και Μπασινάς εφάρμοσαν μια σύνθετη άμυνα πάνω στον μαέστρο της Γαλλικής ομάδας. Η πατέντα έπιασε, η Εθνική κέρδισε 1-0 και η πορεία προς την κατάκτηση του κυπέλου είχε ανοίξει. Ακριβώς εκείνη η κατάκτηση έκανε να ξεχαστεί και η «ανταρσία». Κανείς δεν ξέρει πως ένοιωσε ο Ρεχάγκελ, αλλά όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο.

Ο πρωθυπουργός οιονεί προπονητής λέει στο ΤΑΙΠΕΔ να παίξει επίθεση. «πούλα, πούλα , πούλα» είναι η εντολή. Ο παίκτης κάνει ότι του λέει ο προπονητής του. Αλλά άλλοι παίκτες με βαριά ονόματα και αναντικατάστατοι στην ενδεκάδα υποστηρίζουν ότι δεν είναι αυτή η ενδεδειγμένη τακτική και πως το ΤΑΙΠΕΔ κάνει του κεφαλιού του. Κάπως έτσι βλέπουμε Σπίρτζη και Δρίτσα να κάνουν «σάντουιτς» τον Πιτσιόρλα. Εκείνος έχει πουλήσει τον ΟΛΠ (και τα αεροδρόμια) κι ετοιμάζεται για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ κι αυτοί λένε ότι κακώς κάνει παιχνίδι. Βέβαια όταν ο Τσίπρας πανηγυρίζει για την πώληση του ΟΛΠ, ετοιμάζεται να πάει στην Κίνα και λέει ότι αυτή η πώληση του πρώτου λιμανιού της χώρας είναι ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη που τόσο ανάγκη έχει η χώρα, ενώ ο Δρίτσας αφήνει να διαρρεύσει πως η συμφωνία που υπογράφηκε δεν παράγει νομικό αποτέλεσμα και η πώληση δεν τελείωσε, κάπου υπάρχει πρόβλημα. Πόσο μάλλον που από κοντά σιγοντάρει κι ο Σπίρτζης. Κι από την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Νο2 στον πάγκο Δραγασάκης εκφωνεί πανηγυρικό λόγο στην τελετή πώλησης του ΟΛΠ λέγοντας ότι η συμφωνία αποτελεί τετελεσμένο κι ανοίγει ευρύτερες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Κίνας. Προφανώς υπάρχει ζήτημα σχεδιασμού. Το σύστημα μπάζει. Προς το παρόν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ παίζει όπως του ζητάνε από τον πάγκο. Κι άλλοι δύο υπουργοί γυρίζουν προς τον πάγκο και γκρινιάζουν.

Αναγνώστης Κέντρος

eep logo