Μα που ήταν οι βουλευτές του Πειραιά;

Το Σάββατο το πρωί έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις στο λιμάνι του Πειραιά.
Από την προβλήτα της κρουαζιέρας έφυγε το Belem που ήδη μεταφέρει, για πρώτη φορά δια θαλάσσης, την Ολυμπιακή Φλόγα από το λιμάνι του Πειραιά στη Μασσαλία.
Και σχεδόν την ίδια ώρα, απέναντι στη Δραπετσώνα, στην Πέτρινη Αποθήκη, το υπουργείο Εργασίας διοργάνωνε τις Ημέρες Καριέρας με έμφαση στην «Γαλάζια Οικονομία» και τις προοπτικές που η Θάλασσα προσφέρει στους νέους.

Ένας μυημένος παρατηρητής θα μπορούσε να παρατηρήσει πως οι βουλευτές του Πειραιά «έλαμψαν δια της απουσίας τους» και από τις δύο εκδηλώσεις.
Κανένας βουλευτής στον απόπλου του Belem - παρεμπιπτόντως ήταν μία υπέροχη εικόνα να συνοδεύει αυτό το ιστορικό σκάφος ένας στολίσκος ιστιοφόρων αλλά και η τριήρης Ολυμπιάς!
Κανένας βουλευτής στην εκδήλωση που οργάνωσε το υπουργείο εργασίας και η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η απουσία τους ήταν εκκωφαντική!

Το Portnet έψαξε λίγο το παράδοξο του θέματος:
Εντάξει, στην εκδήλωση για τις Ημέρες Καριέρας, όλοι, ακόμα και η αρμόδια υπουργός ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή, οπότε οι απουσίες είναι δικαιολογημένες. Άλλωστε και από το υπουργείο Ναυτιλίας που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο δίπλα πρόλαβαν να πάνε μόνο ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.
Αλλά στο Belem, εκεί που ή εκδήλωση ήταν γνωστή και προγραμματισμένη εδώ και πολλές ημέρες;
Μπορεί σε μία τόσο σημαντική και με υψηλό συμβολισμό διαδικασία, όπως εκείνη του απόπλου της Ολυμπιακής Φλόγας, από τον Πειραιά να λείπουν οι προσκεκλημένοι βουλευτές της πόλης;

Μια εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι -και καλά- λόγω της σύγκρουσης του εκδοτικού ομίλου Μαρινάκη με την κυβέρνηση οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά δεν ήθελαν να εμφανιστούν.
Εντάξει, στον Πειραιά ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταλάβει την έδρα που κανονικά θα κατελάμβανε ο Θοδωρής Δρίτσας, οπότε δεν λογίζεται βουλευτής Πειραιά και άρα ας μη συζητάμε για αυτόν.
Ακόμη και η Δόμνα Μιχαλίδου είναι «δικαιολογημένη απούσα», διότι βρισκόταν για την εκδήλωση του υπουργείου της την ίδια ώρα ακριβώς απέναντι στη Δραπετσώνα.
Οι άλλοι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όμως πού ήταν;
Πού ήταν ο κύριος Κατσαφάδος και ο κύριος Βλαχάκος;
Που ήταν ο κύριος Αμπατιέλος; Από όσο γνωρίζουμε το ΚΚΕ δεν καταγγέλλει τις τελετές αφής και παράδοσης της Φλόγας…
Αυτή η εικόνα σηματοδοτεί μία προσβολή των βουλευτών της πόλης για την πόλη από την οποία εκλέγονται!

Απαιτείται λοιπόν μία εξήγηση για την ακατανόητη απουσία των βουλευτών του Πειραιά από την τελετή του απόπλου του Belem με την ολυμπιακή φλόγα.
Μπορεί να μην ήθελαν να συμμετάσχουν στον δήθεν πόλεμο κατά του Ολυμπιακού λόγω της υπόθεσης των χούλιγκανς και τις τραγικές εξελίξεις στο Ρέντη. Όμως ακόμη κι αν είναι έτσι, ας σκεφτούν οι βουλευτές του Πειραιά ότι κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «βασιλικότεροι του βασιλέως».

Ας μην ανησυχούν κι ας διακρίνουν θεσμικούς ρόλους και καταστάσεις. Άλλωστε, στις 4 Ιουνίου ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στον Πειραιά για να κόψει την κορδέλα εγκαινίων του Πύργου στην καρδιά του λιμανιού – θεσμικά ως πρωθυπουργός μαζί με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μώραλη. Δεν φαντάζομαι να είναι και τότε απόντες…

eep logo