Ο Κ.Κατσαφάδος για το Πολυδύναμο Ιατρείο Σπετσών

spetses

Τα προβλήματα στη λειτουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου Σπετσών επισημαίνει σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος τονίζει ότι το Ιατρείο λειτουργεί τουλάχιστον 10 μέρες κάθε μήνα, επί 24ώρου βάσεως με έναν ιατρό ενίοτε ειδικευόμενο.
Και αυτό, γιατί όπως αναφέρει ο κ. Κατσαφάδος, έχει προκύψει μεγάλο πρόβλημα με τις εφημερίες των ιατρών καθώς η προϊσταμένη αρχή του, η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων και η Διοίκηση Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, υποχρεώνουν τους 3 ιατρούς του ιατρείου των Σπετσών – οι οποίοι επαρκούν μόνο για την κάλυψη των αναγκών του νησιού- να μετακινούνται στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου για να καλύπτουν εφημερίες.
Παράλληλα, ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων επισημαίνει ότι, εδώ και δύο χρόνια το κτίριο όπου στεγάζεται το ιατρείο έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνο για κατάρρευση και η ΥΠΕ Πελοποννήσου έχει δώσει εντολή για εκκένωση.
Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Οι Σπέτσες είναι ένα τουριστικό νησί με 4.000 περίπου μόνιμους κατοίκους τους χειμερινούς μήνες, αριθμός που το καλοκαίρι με τον τουρισμό τριπλασιάζεται. Στο νησί λειτουργεί το Πολυδύναμο Ιατρείο Σπετσών, η μοναδική ιατρική μονάδα στο νησί, το οποίο όμως δυστυχώς αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στη λειτουργία του.
Ειδικότερα, έχει προκύψει μεγάλο πρόβλημα με τις εφημερίες των ιατρών, καθώς η προϊσταμένη αρχή του, η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων και Διοίκηση Κέντρου Υγείας Κρανιδίου υποχρεώνουν τους 3 ιατρούς του ιατρείου των Σπετσών – οι οποίοι επαρκούν μόνο για την κάλυψη των αναγκών του νησιού- να μετακινούνται στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου για να καλύπτουν εφημερίες. Αυτό συνεπιφέρει βάση της νομοθεσίας, την προσθήκη 10 επιπλέον ημερών ρεπό. Με αυτόν τον τρόπο το ιατρείο Σπετσών καλείται να λειτουργήσει τουλάχιστον 10 μέρες κάθε μήνα, επί 24ώρου βάσεως, με έναν ιατρό και ενίοτε με έναν ειδικευόμενο, ενώ αν υπολογίσει κανείς την πιθανότητα μιας άδειας, το νησί μένει χωρίς ιατρική κάλυψη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.
Παράλληλα, πέρα από τα προβλήματα στελέχωσης, το ιατρείο αντιμετωπίζει και κτιριακά προβλήματα καθώς εδώ και μια διετία το κτίριο που στεγάζεται έχει χαρακτηρισθεί επικίνδυνο για κατάρρευση και η ΥΠΕ Πελοποννήσου έχει δώσει εντολή για εκκένωση.
Επειδή η ιατρική κάλυψη των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού των Σπετσών δεν μπορεί να καλυφθεί από την ύπαρξη ενός ιατρού κι ενός ειδικευόμενου, όσο υπεράνθρωπες προσπάθειες κι αν κάνουν αυτοί,
Επειδή είναι απαράδεκτο το ιατρείο να στεγάζεται σε ένα κτίριο χαρακτηρισμένο ως επικίνδυνο για κατάρρευση,
Επειδή η αποτελεσματική πρωτοβάθμια φροντίδα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή, αποκατάσταση και ενδυνάμωση της υγείας όλων των πολιτών, αποτρέποντας τη συσσώρευση στα νοσοκομεία,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο το ιατρείο, παρά την επανειλημμένη επισήμανση των προβλημάτων του από τη Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να λειτουργεί υποστελεχωμένο;
2. Τι πρόκειται να πράξει για την άμεση ενδυνάμωση και στελέχωση του Ιατρείου;
3. Τι πρόκειται να πράξει για την επίλυση του κτιριακού του προβλήματος;»