Κ.Κατσαφάδος: Ερώτηση για ελλείψεις στο νοσοκομείο Κυθήρων

kythira nososkomeio

Ερώτηση στον Υπουργό Υγείας για το νέο νοσοκομείο Κυθήρων που λειτουργεί εδώ και 1 χρόνο με ελλείψεις σε ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής τονίζει ότιμέχρι στιγμής δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις που έχουν εγκριθεί για έναν ειδικευμένο χειρουργό και έναν ειδικευμένο ιατρό Μαιευτικής- Γυναικολογίας, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες.
«Το Νοσοκομείο χρειάζεται άμεσα την πρόσληψη Ορθοπεδικού, Οδοντιάτρου και Παθολόγου, ενώ απαιτείται και ένας Καρδιολόγος, κάτι το οποίο έχει ζητηθεί ήδη από την αρμόδια ΔΥΠΕ (υπ΄αρίθμ 294/09-04-2015),» επισημαίνει ο κ. Κατσαφάδος, προσθέτοντας πως κενές παραμένουν και 7 θέσεις διοικητικού – τεχνικού προσωπικού που έχουν επίσης ζητηθεί και απαιτείται η άμεση προκήρυξή τους.
Ο κ. Κατσαφάδος υποστηρίζει πως οι ελλείψεις των ειδικοτήτων αυτών έχουν ως συνέπεια, πολλά απλά περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται επιτυχώς στο νησί, να μεταφέρονται στη Σπάρτη ή την Αθήνα με τεράστιο οικονομικό κόστος, τόσο για το Κράτος, όσο και για τους ασθενείς, καταστώντας το νοσοκομείο των Κυθήρων με τον τρόπο αυτό ανενεργό.
Στην ερώτησή του, ο Βουλευτής Α΄Πειραιώς και Νήσων τονίζει ακόμη ότι κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια και εγκατάσταση ενός Αξονικού τομογράφου, ενώ θεωρεί ζωτικής σημασίας την ίδρυση και στελέχωση μονάδας τεχνητού νεφρού που έχει ζητηθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Το νησί των Κυθήρων διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα Νοσοκομεία στη Χώρα, το οποίο δεν έχει ακόμα εγκαινιαστεί επίσημα, ωστόσο λειτουργεί κανονικά εδώ και περίπου 1 έτος, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού. Ωστόσο, το νέο Νοσοκομείο Κυθήρων, εμβαδού 3.000 τ.μ., προκειμένου να είναι λειτουργικό και αποδοτικό, χρειάζεται να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό του, αλλά και τη στελέχωσή του στα νέα δεδομένα. Ειδικότερα, κρίνεται απαραίτητο να αυξήσει τον προϋπολογισμό του κατά 150.000€, προκειμένου να αντιμετωπίσει με επάρκεια τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από τη νέα κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτει, καθώς επεκτάθηκε περίπου στο τριπλάσιο.
Επιπλέον, με απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εγκρίθηκαν οι προσλήψεις δύο (2) ιατρών, ενός ειδικευμένου ιατρού Χειρουργικής (Αρ.Πρωτ.: Υ10α/ΓΠ39616/2011/15-10-2014) και ενός ειδικευμένου ιατρού Μαιευτικής – Γυναικολογίας (Αρ.Πρωτ.: Υ10α/ΓΠ47095/11-08-2014). Ωστόσο οι προσλήψεις αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, παρότι είναι εγκεκριμένες και υπογεγραμμένες. Παράλληλα, το Νοσοκομείο χρειάζεται άμεσα πρόσληψη ιατρών τεσσάρων ειδικοτήτων, Ορθοπεδικού, Οδοντιάτρου και Παθολόγου, ενώ απαιτείται και ένας Καρδιολόγος, κάτι το οποίο έχει ζητηθεί ήδη από την αρμόδια ΔΥΠΕ (υπ΄αρίθμ 294/09-04-2015). Κενές παραμένουν και 7 θέσεις διοικητικού – τεχνικού προσωπικού που έχουν επίσης ζητηθεί και απαιτείται η άμεση προκήρυξή τους. Συνεπεία των ελλείψεων αυτών των ειδικοτήτων είναι ότι πολλά απλά περιστατικά, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίζονται επιτυχώς στο νησί, χρειάζεται να μεταφέρονται στη Σπάρτη ή την Αθήνα, με τεράστιο οικονομικό κόστος, τόσο για το Κράτος, όσο και για τους ασθενείς, καταστώντας το νοσοκομείο των Κυθήρων, με τον τρόπο αυτό, ανενεργό.
Ακόμα κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια και εγκατάσταση ενός Αξονικού τομογράφου, που επρόκειτο να τοποθετηθεί με ιδιωτική δωρεά και τελικά δεν τελεσφόρησε. Η ύπαρξη αξονικού τομογράφου μαζί με το απαιτούμενο προσωπικό στο Νοσοκομείο Κυθήρων θα το καταστήσει αυτάρκες σε σοβαρά περιστατικά και κυρίως στη διάγνωση, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Τέλος, νευραλγικής σημασίας για το νησί είναι η ίδρυση και στελέχωση μονάδας τεχνητού νεφρού είναι ζωτικής σημασίας και έχει ζητηθεί ήδη εδώ και αρκετούς μήνες. Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε στέρεες προϋποθέσεις βιωσιμότητας στο Νοσοκομείο, ενώ θα ενίσχυε σημαντικά τον ιατρικό τουρισμό στο νησί, προσελκύοντας ασθενείς από την γύρω περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις ενός Χειρουργού κι ενός Μαιευτήρα- Γυναικολόγου, παρότι έχουν εδώ και πολύ καιρό εγκριθεί;
2. Προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις Ορθοπεδικού, Οδοντιάτρου, Παθολόγου και Καρδιολόγου που χρειάζεται το νοσοκομείο και πότε;
3. Τι προτίθεται να πράξει για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός Αξονικού τομογράφου;
4. Εξετάζει την ίδρυση και στελέχωση μονάδας τεχνητού νεφρού;"