Δεύτερη ευκαιρία σε έντιμους πτωχεύσαντες

1 dimitris kammenos

Ζητά και πάλι ο Δημήτρης Καμμένος

Θετική η εξέλιξη όσον αφορά το θέμα της δεύτερης ευκαιρίας των έντιμων πτωχεύσαντων που ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Δημήτριος Κ. Καμμένος πρώτος έφερε στη Βουλή με Ερώτηση του ήδη από τις 16 Φεβρουαρίου του 2016 στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Βουλευτής είχε θέσει τους προβληματισμούς που εγείρονται από την ουσιώδη αλλαγή στο άρθρο 170α του Πτωχευτικού Κώδικα, που όριζε ότι η ευνοϊκή διάταξη που ανοίγει τον δρόμο για την 2η Ευκαιρία στους έντιμους πτωχεύσαντες θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνο επί διαδικασιών που αρχίζουν από την 1η.1.2016 αποκλείοντας έτσι τους εντίμως πτωχεύσαντες που ξεκίνησαν σχετικές διαδικασίες, πριν την 1/1/2016.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, νομοθετική πρωτοβουλία για τις Τροποποιήσεις στο Πτωχευτικό Κώδικα και την παροχή "δεύτερης ευκαιρίας" στους έντιμους πτωχεύσαντες ορίζοντας πως όταν μια επιχείρηση κηρυχτεί σε πτώχευση, 2 χρόνια μετά την δημοσίευση της σχετικής απόφασης το φυσικό πρόσωπο που επιβαρύνεται με τις οφειλές της επιχείρησης μπορεί να κάνει αίτηση για να απαλλαγεί από τις οφειλές που δεν καλύπτονται από την εκποίηση της περιουσίας της επιχείρησης υπό την προϋπόθεση ότι η πτώχευση δεν οφείλεται σε δόλιες ενέργειες.

Οι διατάξεις αφορούν όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, δηλαδή αν μια πτώχευση κηρύχτηκε το 2010 και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη θα μπορεί να επωφεληθεί ο οφειλέτης από τις νέες διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα. Έτσι, σχεδόν όλες οι υποθέσεις της οικονομικής κρίσης θα επωφεληθούν από τις νέες διατάξεις δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε όλους όσους βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας.

Η θετική αυτή κίνηση, κατόπιν της παρέμβασης του Βουλευτή, ανοίγει το δρόμο για να δοθεί επιτέλους λύση μεταξύ άλλων σε πάρα πολλές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση διευκολύνοντας όσους επιθυμούν να εξέλθουν από την αγορά άμεσα ανοίγοντας το δρόμο για την εξυγίανση του επιχειρηματικού τοπίου.

eep logo