Εικαστικό project από το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ

«Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον (;;;) στα προσφυγικά της Νίκαιας»

Mε την υποστήριξη Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

«Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον (;;;) στα προσφυγικά της Νίκαιας» είναι ο τίτλος του εικαστικού έργου/μακέτα που θα παρουσιάσει το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ με την υποστήριξη του Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη, την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας(Π. Τσαλδάρη 10, 1ος όροφος - στάση Μετρό ΝΙΚΑΙΑ).Το έργο αναπαριστά ένα οικοδομικό τετράγωνο μίας προσφυγικής γειτονιάς της Νίκαιας, η οποία διασώζεται μέχρι και σήμερα. Η δράση πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη δημιουργία της Νέας Κοκκινιάς (νυν Νίκαιας).Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη, κ. Μαραγκάκης και ομιλητές θα είναι οι:

  • Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΕΜΠ: "Η στρατηγική για τη διάσωση της προσφυγικής κληρονομιάς της Νίκαιας"
  • Χαρ. Πουλόπουλος, Καθηγητής στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του ΠΑ.Δ.Α.: “Το παρόν του παρελθόντος και του μέλλοντος”
  • Ανδρέας Κρεμμύδας, Υπεύθυνος Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης ΚΕΘΕΑ Νόστος σε Διάλογο με τους δημιουργούς του έργου: “Η δημιουργικότητα ως θεραπευτικό μέσο απεξάρτησης”
  • Γιώργος Ζαφειριάδης, Εικαστικός Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης
    Συντονίζει: Νίκη Παπαρίδη, Νομικός

Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο από το project “Προσφυγικό 1922-2022: Ετεροτοπίες και ετεροχρονίες”, που αναπαριστά τους βιωμένους χώρους με αφετηρία τις προσφυγικές κατοικίες της Νίκαιας. Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας για τους άστεγους του Πειραιά και έκθεση ζωγραφικής με προσωπογραφίες από σημαντικές προσωπικότητες του παρελθόντος.
Σημαντική ήταν η συνδρομή του Εργαστήριου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τα τεχνικά ζητήματα και την κοινωνιολογική προσέγγιση του έργου.

 

 

 

eep logo