Ο.Ε.Σ.Α.Ο.Ν.Ν.Α.: Ψήφισμα-διαμαρτυρία για το νέο πλαίσιο της αγοράς

agora kleisth

Ζητά άμεσα και εύκολα κατανοητά μέτρα, ώστε να μη διαμορφώνονται συνθήκες για αγορά «δύο ταχυτήτων»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου, συνήλθε εκτάκτως την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020, όπου ασχολήθηκε εκτεταμένα με τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ.: η Δ1α/ΓΠ.οικ.80189/12-12-2020 (ΦΕΚ 5486Β) Κοινή Υπουργική Απόφαση, σχετικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη και το εκδοθέν ψήφισμα της ΕΣΕΕ, καθώς και τις διαμαρτυρίες όλων των συναδέλφων εμπόρων και αποφάσισε τα κάτωθι:

Διαμαρτύρεται για:
1. Τη μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου, καθώς και για τη δυσνόητη με σοβαρότατες ελλείψεις ΚΥΑ η οποία δεν δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ορθή της εφαρμογή, αναγκάζοντας τους συναδέλφους μας να αυτοσχεδιάζουν.
2. Τον πρόχειρο σχεδιασμό αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας της εορταστικής αγοράς. Η επιλογή της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας «click away» αποδεικνύεται όχι μόνο μη εφαρμοστέα, αλλά και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα όλων μας. Ο συγκριμένος τρόπος λειτουργίας αυξάνει την κινητικότητα των πολιτών στους δρόμους, αντί να την περιορίζει. Αποδεικνύεται μια βεβιασμένη επιλογή που ευνοεί τις εταιρείες ταχυμεταφορών και κυρίως τους μεγάλους παίκτες της αγοράς. Όσους δηλαδή, λειτουργούσαν κανονικά όλη αυτή την περίοδο του lockdown μέσα από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα προκαλώντας απώλειες στον τζίρο των μικρότερων εμπορικών επιχειρήσεων που δεν είχαν προετοιμαστεί ψηφιακά.

Με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και την όσο το δυνατόν καλύτερη λειτουργία της εορταστικής αγοράς, προτείνει:

Τη μετατροπή του «click away» σε «click in» για όσους δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα και επιθυμούν τον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας, που θα βασίζεται σε ραντεβού, αυστηρά χρονικά περιορισμένο ανά άτομο. Έτσι, ο καταναλωτής θα μπορεί να επισκεφτεί το εμπορικό κατάστημα κατόπιν ραντεβού, με την απόλυτη τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών κανόνων, ανεξαρτήτως τετραγωνικών και να πληρώνει με όλους τους νόμιμους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων και των μετρητών.

Το μέτρο αυτό, θα περιορίσει σημαντικά τον αριθμό αλλαγών στα εμπορεύματα που πωλούνται, κάτι που σίγουρα αυξάνει την ανάγκη για μετακίνηση των πελατών.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή τα εμπορικά καταστήματα επί της ουσίας και ακόμα και με αυτόν το τρόπο είναι κλειστά, εκεί που θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση, είναι στη γενναία στήριξη, για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, είτε είναι κλειστές με κρατική εντολή, είτε είναι πληττόμενες. Και τούτο διότι παρ’ όλο που κατά τη δεύτερη φάση της πανδημίας, οι επιπτώσεις για το σύνολο του εμπορικού κόσμου είναι πολύ πιο καταστροφικές από την πρώτη φάση, η στήριξη που έχουμε λάβει από την πολιτεία είναι πολύ μικρότερη.

Με στόχο την προστασία των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων που πλέον αντιμετωπίζουν υπαρξιακό πρόβλημα, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει απαραίτητη την άμεση εφαρμογή των παρακάτω 10 μέτρων:
1. Άμεση θεσμοθέτηση ενός ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, ειδικά τώρα που ουσιαστικά απαγορεύεται η χρήση μετρητών στο λιανεμπόριο.
2. Σχεδιασμός ειδικής ενισχυμένης μη επιστρεπτέας προκαταβολής, με βασικό κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.
3. Παράταση υποχρέωσης καταβολής του δώρου Χριστουγέννων και των αναλογούντων σε αυτόν εισφορών (ανάλογη με αυτή που δόθηκε και για το δώρο του Πάσχα έτους 2020) μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, τηρουμένων των αναλογιών της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σε συνδυασμό με την υπ’ αριθ. 21036/1737/2020 (Φ.Ε.Κ.2141/τ.Β΄/3-6-2020) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφορικά με τον καθορισμό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020, δεδομένου ότι, η μη εμπρόθεσμη καταβολή του πέραν όλων των άλλων, αποτελεί και ποινικό αδίκημα.
4. Ένταξη επιτέλους των φυσικών προσώπων μελών εταιρειών στα μέτρα προστασίας και στήριξης (αναστολές πληρωμών δόσεων, ευνοϊκής αντιμετώπισης από τα τραπεζικά ιδρύματα, εκπτώσεις ενοικίων κ.α.) που προβλέπονται για τις ατομικές επιχειρήσεις και για όλους τους πληττόμενους κλάδους, πολύ περισσότερο δε, γι’ αυτούς που έχει ανασταλεί η λειτουργία των εταιριών τους με κυβερνητική απόφαση.
5. Αξιοποίηση του ΕΛΑ που τηρείται στον ΟΑΕΔ και τροφοδοτείται αυτοτελώς κάθε μήνα μέσω των εισφορών μας, ώστε να δοθεί επίδομα ιδιότυπης ανεργίας, ανάλογο με αυτό που δόθηκε σε λογιστές, δικηγόρους και σε άλλους κλάδους ασφαλισμένων. Το υπόλοιπο αυτού του λογαριασμού ειδικού σκοπού, ξεπερνάει το ποσό των 500 εκ. ευρώ και παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητο.
6. Δημιουργία μιας «ασπίδας ρευστότητας» μέσω της προστασίας των επιχειρήσεων από τις οφειλές που δημιουργούνται σε ΔΕΚΟ, το καθολικό πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά, αλλά και τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων που έχουν δημιουργηθεί και βεβαίως τη διατήρηση της μείωσης των ενοικίων επαγγελματικής στέγης, τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιουνίου 2021, με ανάλογη στήριξη των εκμισθωτών.
7. Άμεση αναστολή της καταβολής των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.
8. Αποκατάσταση της άδικης υποχρέωσης καταβολής της εισφοράς μη μισθωτών που προκάλεσε έκπληξη- στις 7 Δεκεμβρίου 2020- στους επιχειρηματίες με κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις και πρόβλεψη για μετακύλιση των αντίστοιχων μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου τουλάχιστον, σε μέλλοντα χρόνο.
9. Αναστολή καταβολής των δόσεων του ΚΕΑΟ για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο, τουλάχιστον και για όσο διαρκεί το lockdown.
10. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς είναι οξύμωρο να απαιτείται από κλειστές επιχειρήσεις.

Το εμπόριο χρειάζεται άμεσα και εύκολα κατανοητά μέτρα, ώστε να μη δημιουργούνται αδικίες και στρεβλώσεις σε βάρος των πιο ευάλωτων εμπορικών επιχειρήσεων και να μη διαμορφώνονται συνθήκες για αγορά «δύο ταχυτήτων». Οι έμποροι δίνουμε μια διπλή μάχη επιβίωσης, όχι μόνο για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις μας, αλλά και τις ίδιες τις οικογένειές μας και απαιτούμε από την πολιτεία, την ανάλογη στήριξη.