Εκδήλωση Πρωτομαγιάς της δημοτικής κίνησης “Ανταρσία στο Λιμάνι”

asl protomagia 2020

Τιμή στους αγώνες των εργατών του Πειραιά

Εκδήλωση στο μνημείο των πεσόντων εργατών στο Πασαλιμάνι, πραγματοποίησε το Σάββατο 2 Μάη, η “Ανταρσία στο Λιμάνι”, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά και τους αγώνες των εργατών του Πειραιά.

Στο χαιρετισμό του, ο δημοτικός σύμβουλος της κίνησης Θανάσης Διαβολάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη απεργία του Αυγούστου του 1923 και στην αιματηρή καταστολή της. Έντεκα εργάτες έπεσαν νεκροί, εκατοντάδες τραυματίστηκαν, από το στρατό και την αστυνομία που έστειλε η κυβέρνηση για να χτυπήσει τους εργάτες που αγωνίζονταν ενάντια στην περικοπή του μεροκάματου.

“‘Έχει πολλές αναλογίες η εποχή εκείνη με τη σημερινή”, τόνισε. “Και τότε κυβέρνηση και εργοδότες προσπάθησαν να φορτώσουν στην εργατική τάξη τα βάρη της οικονομικής κρίσης. Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιράζει απλόχερα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες φίλους της, ενώ δεν έχει κάνει τίποτα για να στηρίξει το διαλυμένο, από την ίδια και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δημόσιο σύστημα υγείας. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην παραγωγή και στις μεταφορές κρατάνε την κοινωνία όρθια μέσα στην πανδημία, αλλά γι’ αυτούς η κυβέρνηση επιβάλλει μείωση του βασικού μισθού, ελεύθερες απολύσεις, μαύρη και εκ περιτροπής εργασία. Γι’ αυτό και οι απαγορεύσεις της έσπασαν από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία, στον επισιτισμό-τουρισμό, στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες ασύλου. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν αποφασιστικά το δικαίωμα στην υγεία, στη δουλειά και στη ζωή. Προβάλλουν την εργατική εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης, βάζοντας σε προτεραιότητα τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας και όχι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.”

Αναφερόμενος στην συμμετοχή στην εκδήλωση προσφύγων από το στρατόπεδο του Σχιστού, τόνισε την ανάγκη να ανοίξουν τα στρατόπεδα και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε ασφαλείς χώρους και σπίτια στις πόλεις.

Μιλώντας για την παράνομη και προκλητική ενέργεια της Cosco να ξεκινήσει τα έργα για την επέκταση του λιμανιού κρουαζιέρας εν μέσω πανδημίας, χαρακτήρισε το λιμάνι στην Πειραϊκή “περιβαλλοντικό έγκλημα ενάντια στη ζωή των κατοίκων του Πειραιά”. “Η δημοτική αρχή Μώραλη δεν έχει κάνει τίποτα για να σταματήσει το έργο, παρά την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Έχει ταχθεί με τα συμφέροντα των επενδυτών και όχι των πολιτών. Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταματήσει το έγκλημα είναι ένα παμπειραϊκό κίνημα με επικεφαλής τα συνδικάτα και τους φορείς της πόλης.”

Τιμώντας τους ηρωικούς αγώνες της τάξης μας, συνεχίζουμε. “Ο Πειραιάς στα χέρια των εργατών, όχι του κεφάλαιου και των εφοπλιστών”.