Διεθνής διαγωνισμός για τον Πύργο

pyrgos peiraia

Λύση για το «φάντασμα» μετά από σχεδόν 50 χρόνια!

Την παραχώρηση της αξιοποίησης του Πύργου-φάντασμα, που στοιχειώνει από την εποχή του Σκυλίτση, το λιμάνι του Πειραιά σε ανάδοχο μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού αποφάσισε ομόφωνα (!) το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά κατά τη συνεδρίαση του την Τετάρτη το βράδυ.

Ο πλειοδότης θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την κατασκευή και αποπεράτωση του κτιρίου, τη χρηματοδότηση και διαχείριση του, ενώ θα καταβάλλει και οικονομικό αντάλλαγμα στο Δήμο που θα ξεπερνά τις 900.000 ευρώ ετησίως.

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός, εκτός από την ενίσχυση στα ταμεία του Δήμου και μέσω δημοτικών τελών, αναμένεται να προσφέρει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Τόσο αμέσως, όσο και εμμέσως από τις πολλές δεκάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα δουλέψουν για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν έγιναν τουλάχιστον δύο απόπειρες - επί Παπασπύρου και Ανδριανόπουλου - να παραχωρηθεί ο Πύργος, που πάντως δεν τελεσφόρησαν. Ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας ήταν ότι ο Πύργος έπρεπε να αξιοποιηθεί για ένα μόνο σκοπό. Ή μόνο γραφεία, ή μόνο ξενοδοχείο, ή μόνο εμπορικό κέντρο.

Η γραφειοκρατική αυτή αγκύλωση ξεπεράστηκε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, όπως έχει γράψει το Portnet και η επιτυχία αυτή της Δημοτικής Αρχής Μώραλη δίνει ελπίδες ότι η εξέλιξη του νέου διαγωνισμού θα είναι θετική.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο Πύργος που αποτελεί ούτως ή άλλως τοπόσημο για την πόλη, θα μπορούσε να προσελκύσει μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές μονάδες, να φιλοξενήσει καταστήματα εστίασης και αναψυχής, αλλά μέρος του να αξιοποιηθεί ακόμη και ως πολυτελείς κατοικίες, ενώ επίσης θα οδηγήσει στη συνολική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Η ενδεχόμενη τελική λύση μέσω αξιοποίησής του, επιπλέον, αναμένεται να λειτουργήσει ως «ατμομηχανή» ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, καθώς η πόλη θα δει μαζί με τις επενδύσεις του ΟΛΠ, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, να εστιάζει σε αυτήν ένα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον ιδιωτικών επενδύσεων.

eep logo