Ελλιμενίστηκε δεξαμενόπλοιο στο Ceyhan της Τουρκίας

To πρώτο μετά τον καταστροφικό σεισμό

Ένα δεξαμενόπλοιο φέρεται να ελλιμενίστηκε στον κόμβο εξαγωγής πετρελαίου του Ceyhan στην Τουρκία την Τρίτη για τη φόρτωση ιρακινού αργού πετρελαίου, το πρώτο μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τη Νότια Τουρκία την Δευτέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων και μια εμπορική πηγή.

Οι κακές καιρικές συνθήκες νωρίτερα μέσα στην ημέρα εμπόδισαν τη φόρτωση. Ο ισχυρός σεισμός, που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία νωρίς τη Δευτέρα, ανέστειλε τις εργασίες στο Ceyhan και σταμάτησε τις κρίσιμες ροές αργού πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ.

Με βάση τα δεδομένα εντοπισμού του πλοίου, το Vallesina φέρεται να εθεάθη το βράδυ της Τρίτης σε προβλήτα του τερματικού σταθμού Botas Ceyhan. Η ίδια εμπορική πηγή ανέφερε ότι το πλοίο έλαβε άδεια να ξεκινήσει τη φόρτωση από τις δεξαμενές αποθήκευσης στη στεριά.

Εν τω μεταξύ, ο αγωγός αργού πετρελαίου του Ιράκ προς το λιμάνι Ceyhan της Τουρκίας εξακολουθεί να μη λειτουργεί, ενημέρωσε βιομηχανικός παράγοντας που είναι εξοικειωμένος με τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG).

Ο αγωγός πιθανότατα θα συνεχίσει τις ροές του προς το Ceyhan αργά την Τρίτη ή την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγή που συνδέεται με το ιρακινό υπουργείο πετρελαίου.

Τα δεξαμενόπλοια Nordlotus και Alfa Baltica περίμεναν να ανοίξει ο τερματικός σταθμός του αζέρικου αργού BTC του Ceyhan στην περιοχή αυτή.

Ο τερματικός σταθμός BTC δεν αναμένεται να ανοίξει ξανά πριν από τις 8 ή 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με εμπορικές και ναυτιλιακές πηγές, καθώς εξετάζονταν οι ζημιές στον τερματικό σταθμό.

Δύο πηγές με που γνωρίζουν την κατάσταση εξήγησαν ότι ο αγωγός BTC λειτουργεί και συνεχίζει να μεταφέρει πετρέλαιο στο Ceyhan.

Οι πηγές ανέφεραν ότι συνεχίζεται η παραγωγή πετρελαίου του αγωγού πετρελαίου Αζέρικο-Τσιράγκ-Γκουνάσλι στο Αζερμπαϊτζάν υπό την αιγίδα της BP.

eep logo