Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στο λιμάνι του Ισκεντερούν μετά από δύο ημέρες

O σταθμός παραμένει κλειστός λόγω προβλημάτων απ' το σεισμό.

Η καταστροφική πυρκαγιά στο λιμάνι του Ισκεντερούν κατασβέστηκε, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Είναι η δεύτερη φορά που το υπουργείο αναφέρει ότι η πυρκαγιά έχει σβήσει. Μετά την προηγούμενη ανακοίνωση την Τρίτη, η πυρκαγιά συνεχίστηκε και οι πυροσβέστες κατάφεραν να την περιορίσουν αργότερα το βράδυ.

Ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων του Ισκεντερούν παραμένει κλειστός λόγω “σοβαρών δομικών ζημιών”, οι οποίες ανάγκασαν την εγκατάσταση να σταματήσει όλες τις λειτουργίες. Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε τη νότια Τουρκία τη Δευτέρα είχε σημαντικές επιπτώσεις στο λιμάνι, ανατρέποντας στοίβες εμπορευματοκιβωτίων και σπάζοντας το οδόστρωμα. Οι φυσικές ζημιές είναι αρκετά σοβαρές ώστε οι εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να εκτρέπουν τα πλοία σε άλλα λιμάνια, όπως το κοντινό Μερσίν.

Ο σεισμός προκάλεσε επίσης πυρκαγιά στο κέντρο του χώρου αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων του τερματικού σταθμού. Η ακτοφυλακή της Τουρκίας απέστειλε ένα σκάφος για να ρίξει νερό από την προκυμαία, ενώ η τουρκική πολεμική αεροπορία και ο στρατός έστειλαν αεροσκάφη για να ρίξουν επιβραδυντικό πυρόσβεσης στην πυρκαγιά. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε παρά τις προσπάθειες αυτές, αλλά τελικά περιορίστηκε το βράδυ της Τρίτης.

Τώρα που η πυρκαγιά έχει σβήσει, τουρκικά πλοία παραδίδουν φορτία βοήθειας στο Ισκεντερούν για χρήση στις προσπάθειες έκτακτης βοήθειας στην περιοχή που έχει πληγεί από το σεισμό. Μια μαζική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διάσωση των κατοίκων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν σε μια μεγάλη έκταση της νότιας Τουρκίας. Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες δημιουργούν κίνδυνο υποθερμίας στους τυχόν επιζώντες. Από την Τετάρτη, ο αριθμός των νεκρών σε όλη τη Συρία και την Τουρκία έχει φθάσει σχεδόν τους 12.000, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες.

Μεταξύ των πλοίων αρωγής που κατευθύνονται προς τη νότια Τουρκία είναι δύο πολεμικά πλοία του ισπανικού Πολεμικού Ναυτικού, το Juan Carlos I και το Galicia. Το Juan Carlos διαθέτει μια ομάδα κρούσης 500 πεζοναυτών και ένα πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο επί του πλοίου, ενώ το Galicia μεταφέρει φορτίο με προμήθειες βοήθειας. Η Ισπανία στέλνει επίσης ένα φορητό νοσοκομείο πεδίου με 70 γιατρούς και δύο χειρουργικές μονάδες για ανάπτυξη στη πληγείσα περιοχή

Το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των εμπορικών λιμενικών υπηρεσιών στο Ισκεντερούν δεν είναι ακόμη γνωστό.

eep logo