Μείωση της κίνησης στην ακτοπλοΐα

aktolpoia ploio adeio

Mείωση της επιβατικής κίνησης την περίοδο Ιανουαρίου –Οκτωβρίου κατά -11,4%, με το ποσοστό μείωσης τον Οκτώβριο να είναι -13,5%, καταγράφεται στις γραμμές της Αδριατικής σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο newsletter Δεκεμβρίου του ΣΕΤΕ.

Επίσης μικρή μείωση της επιβατικής κίνησης σημειώνεται και στην εσωτερική ακτοπλοΐα.

Η εκτίμηση των αφίξεων αλλοδαπών για το 2014 βασίζεται στην υπόθεση εργασίας ότι όλοι οι επιβάτες ταξιδεύουν μετ' επιστροφής και άρα οι αφίξεις ισούνται με το 50% της συνολικής επιβατικής κίνησης.

Το Βόρειο Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα παρουσιάζουν αύξηση +26,8% και +20,7% αντίστοιχα το πρώτο δεκάμηνο του 2015.

Μεγάλη αύξηση κατά +181,9% εμφανίζει η γραμμή Χίου – Μυτιλήνης το μήνα Νοέμβριο. Οι αυξήσεις αυτές δεν οφείλονται στον τουρισμό αλλά σε πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από τα νησιά.

Αντίθετα, μείωση παρουσιάζουν οι προορισμοί των Κυκλάδων –1,8% και της Κρήτης κατά -13%. Η μείωση στην Κρήτη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποκατάσταση των θαλάσσιων συγκοινωνιών από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους (LCCs) (βλ. αν. «Αεροπορικές Αφίξεις Εσωτερικού»).

Στο σύνολο των προορισμών, η μείωση είναι -0,5% αλλά η συγκράτηση της μείωσης σε αυτά τα επίπεδα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προαναφερθείσα αύξηση της κίνησης από πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

theseanation.gr

Pin It