Felixstowe: Συνεχίζεται η απεργία στο μεγαλύτερο λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου

Πολλά λιμάνια αρνούνται να δεχθούν φορτία ως ένδειξη αλληλεγγύης

Οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο λιμάνι του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησαν σε απεργία την Κυριακή, σε μια κίνηση που είναι πιθανό να επιδεινώσει τις διαταραχές στο βρετανικό εμπόριο, το οποίο ήδη δίνει μάχη με τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλούς τομείς.

Συνολικά 1.900 λιμενικοί στο Felixstowe απήργησαν χθες την πρώτη ημέρα οκταήμερης απεργίας. Το λιμάνι διαχειρίζεται περισσότερα από 4 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια ετησίως και μπορεί να φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα φορτηγά πλοία που βρίσκονται σε λειτουργία. Παρέχει υπηρεσίες από και προς πάνω από 700 λιμάνια σε όλο τον κόσμο.

Το προσωπικό του λιμανιού θέλει καλύτερες αμοιβές, καθώς η κρίση του κόστους ζωής συμπιέζει τα εισοδήματά τους.

Η προσφορά αύξησης μισθών κατά 7% και εφάπαξ ποσού 500 λιρών Αγγλίας (589 ευρώ) έχει ήδη γίνει δεκτή από το συνδικάτο των εργαζομένων του λιμανιού, το οποίο εκπροσωπεί περίπου 500 άτομα σε εποπτικές, μηχανολογικές και υπαλληλικές θέσεις. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στην αποβάθρα απέρριψαν την προσφορά της διαχειρίστριας εταιρείας του λιμανιού, Hutchison Ports.

Λένε ότι είναι σημαντικά κάτω από το τρέχον ποσοστό πληθωρισμού, το οποίο έχει πλέον αυξηθεί πάνω από το 10% για πρώτη φορά σε 40 χρόνια.

Πολλά λιμάνια αρνούνται να δεχθούν φορτία ως ένδειξη αλληλεγγύης στο Φέλιξστοου
Δεδομένου του μεγάλου χρόνου παράδοσης των αγαθών που φθάνουν από τη Νοτιοανατολική Ασία, οι απεργίες που ξεκινούν τώρα είναι πιθανό να επηρεάσουν τα προϊόντα που παραγγέλνονται για την αγορά των Χριστουγέννων, επισήμανε.

Η Ένωση Λιμένων της Βρετανίας υποβάθμισε τον πιθανό αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού, επισημαίνοντας ότι άλλα λιμάνια έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν περισσότερα πλοία.

Ορισμένα άλλα λιμάνια, ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν θα δεχθούν φορτία με προορισμό το Felixstowe σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις απεργίες, ενώ άλλα σχεδιάζουν επίσης τις δικές τους βιομηχανικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του τέταρτου μεγαλύτερου λιμανιού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: iefimerida.gr