Παρουσίαση του λευκώματος «Greek Islands» του Χρύσανθου Πανά στο υπ.Ναυτιλίας

Μελίνα Τραυλού: Ένα λεύκωμα, ύμνος στα νησιά μας!

«Τα νησιά μας είναι η εθνική μας ταυτότητα, είναι το διαχρονικό παγκόσμιο σημείο αναφοράς της ελληνικής φιλοξενίας, η θάλασσα, το φως, η αρχιτεκτονική, το χαμόγελο και οι άνθρωποι τους». Αυτό τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, κατά την παρουσία του Λευκώματος «Greek Islands» του Χρύσανθου Πανά στο Υπουργείο Ναυτιλίας, εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

«Σήμερα βρίσκομαι εδώ με ιδιαίτερη χαρά για να προλογίσω το λεύκωμα του αγαπημένου φίλου μου Χρύσανθου Πανά, ένα λεύκωμα διεθνές, ένα λεύκωμα ύμνος στα νησιά μας» τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΕ. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία του λευκώματος φωτίζει τη δύναμη της αυθεντικής ομορφιάς των νησιών μας σε ολόκληρο τον κόσμο. «Είναι ο πολιτισμός τους, η ιστορία τους και η οικονομία τους που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην ναυτοσύνη του λαού μας και όπως η ναυτιλία μας είναι κορυφαία διεθνώς έτσι και τα ελληνικά νησιά είναι κορυφαίος παγκόσμιος προορισμός» ανέφερε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, είπε ότι πρόκειται για μία ξεχωριστή δουλειά, ενός λευκώματος αφιερωμένου στα Ελληνικά νησιά που επιμελήθηκε ο παγκοσμίως γνωστός εκδοτικός οίκος Assouline.

Στο εύλογο ερώτημα γιατί η παρουσίαση του συγκεκριμένου λευκώματος γίνεται στο συγκεκριμένο χώρο, είπε ότι καλό είναι να μην λησμονούμε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο, εκτός από Ναυτιλίας είναι και νησιωτικότητας. Πρόσθεσε ότι όποιος, όποτε και αν αποφάσισε, να ασχοληθεί με το Αιγαίο και με τα νησιά του με τον τρόπο με τον οποίο το έκανε ο Χρύσανθος δεν θα μπορούσε ποτέ να πετύχει ένα εξαιρετικό εικαστικό αποτέλεσμα αν δεν αντιλαμβάνονταν η καλύτερα αν δεν βίωνε μέσα στη ψυχή του τον πολιτισμό τους.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Αικατερίνη Τζιτζικώστα είπε ότι το νέο που κομίζει το λεύκωμα αυτό είναι η αποτίμηση των νησιών του Αιγαίου μέσα από την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Ο συγγραφέας Χρύσανθος Πανάς τόνισε ότι το βιβλίο Greek Islands δεν είναι απλά ένα λεύκωμα με ελκυστικές εικόνες από τα ελληνικά νησιά αλλά ένα προϊόν μελέτης της ιστορίας των νησιών καθώς και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Ο Χρύσανθος Πανάς είναι επιχειρηματίας με έντονη φιλανθρωπική δράση καθώς και συλλέκτης έργων τέχνης από την Αθήνα. Είναι εξιδεικευμένος στη διαχείριση προορισμών με ομιλίες σε πανεπιστήμια όπως το Columbia της Νέας Υόρκης και από τους πρώτους που καθιέρωσαν τον όρο "Αthens Riviera".

eep logo