Στα 101 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ναυτιλιακών εταιρειών στο ΝΑΤ

nat opsi

Στο ποσό των 101 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονται οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των ναυτιλιακών εταιρειών προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

Τα στοιχεία είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, οι οποίοι είχαν καταθέσει Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται:

«Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΝΑΤ που έχουν αποσταλεί προς βεβαίωση στις αρμόδιες ΔΟΥ, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία του Ταμείου προκύπτει ότι:
* Από πλοία εσωτερικού το ποσό οφειλής είναι 35.898.484,79 ευρώ
* Από τα ποντοπόρα πλοία το ποσό οφειλής είναι 17.935.365,75 ευρώ
* Από το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και οχημάτων το ποσό οφειλής είναι 47.490.999,82 ευρώ.
ΣΥΝΟΛΟ: 101.324.850,36 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω βεβαιωθέντα ποσά αφορούν σχεδόν στο σύνολό τους σε πλοία της επιβατηγού ναυτιλίας (ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας) και σε οφειλές ΚΑΕΟ (Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατικών Οχημάτων) προς του 2011 οπότε και καταργήθηκε».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ποντοπόρα πλοία, τα βεβαιωθέντα ποσά αφορούν κυρίως σε οφειλές εταιρείας κρουαζιερόπλοιων (που εκκρεμούν δικαστικά) και όχι σε οφειλές της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Γίνεται επίσης γνωστό ότι στις παραπάνω οφειλές συμπεριλαμβάνονται οι αναλογούσες εισφορές προς το ΝΑΤ, το ΚΑΑΝ (Κεφάλαιο Ανεργίας Ασθενείας Ναυτικών), το ΤΠΕΝ (Ταμείο Πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού) και το ΚΕΑΝ (Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών).

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα ανωτέρω ποσά είναι τα αρχικώς βεβαιωθέντα, καθότι είναι σε εξέλιξη διακανονισμοί αρκετών οφειλών με το ΝΑΤ και λαμβάνουν χώρα καταβολές στις ΔΟΥ (εφάπαξ ή δυνάμει ρυθμίσεων), για τις οποίες το Ταμείο ενημερώνεται σταδιακά. Ο κ. Σκουρλέτης ενημερώνει τους βουλευτές του ΚΚΕ ότι για όλες τις ανωτέρω οφειλές, η αρμόδια Διεύθυνση Πόρων του Ταμείου έχει προβεί σε όλα τα προβλεπόμενα, από την κείμενη νομοθεσία, μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, ήτοι απαγόρευση απόπλου, αναγκαστική κατάσχεση μέσω αρμόδια ΔΟΥ, υποβολή μήνυσης και αναγγελία στους κατά καιρούς διενεργηθέντες διαγωνισμούς.

Πηγή: iefimerida.gr