Από την «Θεολογική» στην Φοιτητική Εστία…

1980, νεαρός πρωτοετής στο Πολιτικό, όπως λέγαμε το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής της Αθήνας. Μπαίνοντας από την είσοδο της Σόλωνος ήταν η Γραμματεία, υποβάλλεις αίτηση και γράφεσαι στην Σχολή. Δυο σκάλες δεξιά κι αριστερά έδειχναν τους διαφορετικούς «δρόμους» των φοιτητών της Νομικής από εκείνους του Πολιτικού. Ο διάδρομος αριστερά, παράλληλος με την Σίνα, προσπερνάει μια σχετικά μικρή αίθουσα, οπωσδήποτε όχι αμφιθέατρο. Είναι της «Θεολογικής».

Σημειωτέον ότι η Θεολογική έχει ήδη μετακομίσει στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, αλλά το όνομα έχει παραμείνει. Όπως έχει παραμείνει η αίθουσα σε κατάληψη, προφανώς από τις καταλήψεις της προηγούμενης χρονιάς, του 1979. Μια αίθουσα που χρησιμοποιείται κατ’ αρχήν από όποιον ήθελε για ότι ήθελε. Δεν ήταν ακριβώς υπόδειγμα αισθητικής και καθαριότητας, αλλά λειτουργούσε ως ελεύθερος πανεπιστημιακός χώρος. Δημιουργία πανώ, μικρές συνελεύσεις φοιτητικών (αν και όχι αποκλειστικά) ομάδων, χώρος διαλείμματος μεταξύ μαθημάτων (αν πηγαίναμε ποτέ σε παράδοση μαθήματος), σημείο συναντήσεων και φλερτ ακόμη.
Όλα καλά μέχρι στιγμής. Θα έλεγε κανείς ότι το ίδιο το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει έναν τέτοιο χώρο, πέρα από το Κυλικείο που λειτουργούσε στο υπόγειο του κτηρίου με τα ίδια πάνω – κάτω χαρακτηριστικά.

Μέχρι που κάποια στιγμή, την ίδια χρονιά, η αίθουσα κλειδώθηκε. Κάποιοι άγνωστοι είχαν κλειδιά, άγνωστο πως, και αποκλειστική πρόσβαση στην αίθουσα. Εμείς, φοιτητές – καθηγητές, καθημερινά προσπερνούσαμε την αίθουσα, αδιαφορώντας για το γίνεται στην κλειδωμένη αίθουσα, ποιοι μπαίνουν, τι κάνουν εκεί. Και μιλάμε για το 1980-81, όταν, όπως θα έλεγε και ένας καθηγητής και μετέπειτα υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είχαμε ένα «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα».

Πέρασα πέντε – έξι χρόνια ως ενεργός φοιτητής στο κτήριο. Το μυστήριο της «Θεολογικής», ποιοι έχουν τα κλειδιά, τι κάνουν εκεί μέσα, παρέμεινε άλυτο. Εδώ που τα λέμε δεν ενδιαφέρθηκε και κανένας να το λύσει. Θα ήθελα πραγματικά μια μέρα να κάνω μια βόλτα από εκεί, να δω πως είναι τώρα τα πράγματα. Αλλά, όπως κι αν είναι σήμερα η κατάσταση, φαντάζομαι ότι η απόσταση από την Σόλωνος στην Πανεπιστημιούπολη του Πολυτεχνείου και την Φοιτητική Εστία του Ζωγράφου δεν είναι τόσο μεγάλη…
Ν.Α.

eep logo