Σάμος: Υποβρύχιες… εκλογές

samos ypovryxies ekloges

«Θριαμβευτής» ο καρχαρίας

της Μαργαρίτας Ικαρίου

Η κάλπη στήθηκε στο βυθό της «σπηλιάς της φώκιας» και την περιοχή της Μουρτιάς Σάμου. Το εκλογικό κέντρο είχε απόχρωση γαλαζοπράσινη. Η εφορευτική επιτροπή αποτελούνταν από ένα κοπάδι… χάνους, εκλογικός αντιπρόσωπος ήταν ένας… γλάρος, ενώ οι υποψήφιοι παρέμειναν ατάραχοι και βουβοί ως… ψάρια, ακόμη και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που κατέδειξαν ως θριαμβευτή της υποβρύχιας αυτής εκλογικής αναμέτρησης, τον… καρχαρία!
Ψηφοφόροι οι ελεύθεροι δύτες που προσήλθαν με πλήρη καταδυτικό εξοπλισμό και αδιαβροχοποιημένα ψηφοδέλτια, νωρίς το πρωί της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου, για να επιλέξουν το καλύτερο… ψάρι. Με αυτή την ιδιαίτερη δράση, οι Σαμιώτες έδωσαν τη δική τους χιουμοριστική χροιά στις διαρκείς εκλογικές αναμετρήσεις της τελευταίας χρονιάς στην Ελλάδα. Πρώτος, με σημαντική διαφορά, αναδείχθηκε ο καρχαρίας και μάλιστα με μηδενική αποχή και κανένα λευκό ή άκυρο ψηφοδέλτιο. Δεύτερος, ο μικρός ιππόκαμπος, τρίτο το δελφίνι και στην τέταρτη θέση, το γνωστό πολύχρωμο ψαράκι των κινουμένων σχεδίων, ο «νέμο». Μετά την υποβρύχια εκλογική ψαρο-αναμέτρηση, οι δύτες προσήλθαν στις κανονικές κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
«Η σαρωτική νίκη του καρχαρία» σχολίασε αμέσως μετά την υποβρύχια ψηφοφορία, ο εκπαιδευτής κατάδυσης Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος, «αποτελεί ίσως μια πρώτη αποτίμηση σχετικά με τον τρόπο που ασκούμε το δικαίωμά μας στο εκλέγειν. Επιλέγουμε εκείνο που θεωρούμε δυνατό και ίσως λίγο… επικίνδυνο» σχολίασε χαριτολογώντας.
Οι δύτες που συμμετείχαν στην πρωτοφανή αυτή εκλογική διαδικασία, η οποία προγραμματίστηκε ώστε να συμπίπτει με την ημέρα των εκλογών, σχολίασαν πως ήταν ο δικός τους τρόπος να στείλουν ένα μήνυμα στο πανελλήνιο, αλλά και την Ευρώπη, σχετικά με τα μέρη που επιλέγουν οι «έμποροι των εθνών» για την παράνομη μετακίνηση των προσφύγων εκ Συρίας. «Η περιοχή αυτή, είναι εξαιρετικά δύσβατη και βραχώδης. Είναι μία από εκείνες που καλούμαστε συνήθως να συμμετάσχουμε σε έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση των προσφύγων. Εκείνων που στοιβάζονται κατά δεκάδες σε βάρκες μη αξιόπλοες, ώστε να προσεγγίσουν τις ελληνικές ακτές από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια…» είπαν χαρακτηριστικά.

(υποβρύχιες λήψεις: Μαρία Βονάτσου, Στέλιος Χατζηανδρέου)