Με μια πρώτη ματιά στα αποτελέσματα των εκλογών...

vouli edrana

 

Tου Ζαχαρία Ζούπη.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων μιας εκλογικής μάχης απαιτεί αρκετή εργασία και επεξεργασία πολλών στοιχείων. Ας σταθούμε όμως σε κάποιες κατ ΄αρχή παρατηρήσεις.

ΠΡΩΤΗ : Αποτελεί σημείο ντροπής για την χώρα και την ελληνική κοινωνία η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη και μάλιστα με αύξηση των ποσοστών της.Πολύ περισσότερο όταν συνέβη λίγες ώρες μετά την παραδοχή του ηγέτη της περί ευθύνης της εγκληματικής οργάνωσης για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Πρόκειται για συμβάν ανησυχητικό για την δημοκρατία μας. Κανένα άλλο σχόλιο …

ΔΕΥΤΕΡΗ : Μεγάλος ηττημένος της μέρας οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που έπεσαν έτη φωτός έξω στις προβλέψεις τους τόσο όλο το προηγούμενο διάστημα μέχρι και την Παρασκευή ,αλλά και στα αποτελέσματα των exit polls. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά και σε κάθε περίπτωση πρέπει να συζητηθεί. Κρατώ ασφαλώς αποστάσεις από την συνωμοσιολογία που επικρατεί ,όπως και από τον έρποντα φασισμό του Π.Καμένου που ονόμασε με περισσό θράσος «απατεώνα» και "πληρωμένο δολοφόνο» τον Γιάννη Μαραντζίδη για τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας! Σημειώνω πάντως, ότι αντικειμενικά η εικόνα δήθεν ντέρμπυ που δημιουργήθηκε από τις μετρήσεις ΟΛΩΝ των εταιρειών, αντικειμενικά μείωσε τον ζωτικό χώρο για τα μικρά κόμματα και δημιούργησε διλλήματα που στην πράξη φάνηκε ότι δεν υπήρχαν .

ΤΡΙΤΗ : Μεγάλος ηττημένος των εκλογών και η Δημοκρατία στην χώρα μας.Η Κυβέρνηση που συγκροτείται και ο συσχετισμός δυνάμεων των πολιτικών δυνάμεων είναι αποτέλεσμα μιας εκλογικής διαδικασίας όπου το 45% δεν συμμετείχε ! Πρόκειται για στοιχείο άρνησης συμμετοχής, απαξίας, κόπωσης από τις αλεπάλληλες εκλογές για χάρη γούστου ,απόρριψης και εν δυνάμει βραθυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας. Συνολικά ψήφισαν 2.000.000 πολίτες λιγότεροι από τις εκλογές του 2004 και 1,5 εκατομμύρια πολίτες λιγότεροι από το 2009. Σ ΄αυτό προσθέστε και τον ληστρικό,προκλητικά αντιδημοκρατικό Εκλογικό Νόμο που δίνει δώρο 50 έδρες το 1/6 της Βουλής ) στο πρώτο κόμμα και βγάλτε συμπέρασμα τι εκπροσωπεί σήμερα η Κυβέρνηση.

ΤΕΤΑΡΤΗ : Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα .Νίκησε και με μεγάλη διαφορά αν και έκανε μια ολοκληρωτική στροφή σε σχέση με αυτά που δεσμευόταν μέχρι τον Ιανουάριο, αν και έφερε Μνημόνιο και είχε διάσπαση. Δεν είναι μικρή υπόθεση αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ.Τσίπρας έσπευσε να πάει σε εκλογές,πριν καν ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου και ασφαλώς πριν «προσγειωθούν» στα ελληνικά σπίτια τα πρώτα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ, της εφορίας κ.λ.π . Σημειώνουμε απλώς ότι έξι μήνες από την ψήφιση του 1ου Μνημονίου, ο Γ.Παπανδρέου είχε μια μεγάλη νίκη στις Περιφερειακές εκλογές και μετά κατάρρευσε.

ΠΕΜΠΤΗ : Ο κ.Τσίπρας πήρε αυτό που ήθελε και με το παραπάνω. Σχηματίζει Κυβέρνηση και μάλιστα με τον πιστό του εταίρο, τον Π.Καμένο ,αφού πρώτα με την παρέμβασή του φρόντισε να μπει οριακά στην Βουλή. Όταν δήλωνε ότι μόνο με τους «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ» μπορεί να εργαστεί, εμμέσως πλην σαφώς τους πριμοδοτούσε. Εξανέμισε το ηρωικό μήνυμα του δημοψηφίσματος αφού μόνο ως απάτη η ως αστεισμό μπορεί να αναφέρεαι σ΄αυτό, ενώ «έλοιωσε» την πρώην αριστερή πλατφόρμα και νυν ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Τώρα οφείλει να υλοποιήσει το μήνυμα. Οφείλει να υλοποιήσει το τρίτο και βαρύτατο Μνημόνιο ξεκινώντας από την ψήφιση 120 εφαρμοστικών νόμων, την πρώτη αξιολόγηση των δανειστών και βέβαια την υλοποίηση των μέτρων , την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και βέβαια την είσπραξη 12,5 δισ.ευρώ φόρων μέχρι τον Δεκέμβριο ,την ίδια ώρα που 63.000 επιχειρήσεις οδεύουν για κλείσιμο και η ανεργία αναμένεται να αξίξει το 30% .Αυτά που έλεγαν περί νέας διαπραγμάτευσης η για κάποιο « παράλληλο πρόγραμμα » στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ,ήταν απλά το νέο παραμύθι. ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ .Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ ΑΠΛΑ ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ… Αν το καταλάβει έγκαιρα,ίσως κάτι γίνει αφού ο κ.Τσίπρας όσο φαίνεται να βαριέται την Διακυβέρνηση ,τόσο καλός είναι στην Πολιτική ως παίγνιο. Διαφορετικά ….

ΕΚΤΗ : Πρώτη φορά σπαταλήθηκε τόσος χρόνος ,τόση μεθόδευση , τόση προπαγάνδα ,τόσο κόστος για την χώρα,τόσα χρήματα για να γυρίει μια χώρα οκτώ μήνες πίσω πολιτικά ,γιατί οικονομικά γύρισε πολύ πιο πίσω…. Επίσης σπαταλήθηκε πολύ πολιτικό κεφάλαιο. Η δημοφιλία του Α.Τσίπρα είναι η μισή από αυτή που ήταν τον Φεβρουάριο . Τρεις φορές να καλούνται οι πολίτες σε κάλπες ,για να βγάλεις τον Σεπτέμβριο μια Κυβέρνηση σαν του Ιανουαρίου !!! Ε, όπως και να το κάνουμε , δεν έχει ξαναγίνει. Είναι άλλη μια πρωτοτυπία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΒΔΟΜΗ : Όποιος μιλάει για Κυβέρνηση μάλλον βαυκαλίζεται και η επόμενη μετά την τωρινή Κυβέρνηση θα είναι μια Κυβέρνηση της Ν.Δ. Ασφαλώς , φάνηκε καθαρά ,ότι χρειάζεται μια μεγάλη ιδεολογική ,πολιτική ,προγραμματική προσαρμογή και ανανέωση και είναι ερώτημα η επιτυχία σε ένα τέτοιο εγχείρημα και ο χρόνος που θα απαιτηθεί. Όπως φάνηκε καθαρά από τα πρώτα εκλογικά πάνελ ,ότι η νέα ήττα της δεν θα περάσει τόσο ανώδυνα.

ΟΓΔΟΗ : Ο χώρος του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς διατηρείται λεηλατημένος, ασθενικός, αδύνατος.

Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τις δυνάμεις του, αλλά ας μην παρασυρθούν τα στελέχη του από το άγχος που είχαν πριν από κάποιους μήνες μήπως και δεν μπουν στην Βουλή. Το άθροισμα ΠΑΣΟΚ,ΚΙΔΗΣΟ και ΔΗΜΑΡ ήταν 7.63% τον Ιανουάριο. Επομένως ,δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα που να συνιστά ρεύμα… Ούτε αυτό το ποσοστό δεν συγκεντρώθηκε.

Από την άλλη το ΠΟΤΑΜΙ υπέστη σημαντική συρρίκνωση και πρέπει να δει σοβαρά πως θα πορευτεί. Έχει δεχτεί τόνους λάσπης , πλήρωσε όμως την επιμονή σε ασαφή σχήματα « παλιού – νέου », την περίεργη αντίληψη ότι μπορείς να απευθυνθείς στην κοινωνία χωρίς κόμμα ,όπως και το προσωποκεντρικό γύρω από τον Σταύρο Θεοδωράκη χαρακτήρα του αν και διαθέτει ένα πολύ σημαντικό δυναμικό επιστημόνων, τεχνοκρατών, επιχειρηματιών ,ανθρώπων της αγοράς που φαίνονται μπλοκαρισμένοι από την « μη λειτουργία ».

Σημειώνουμε πάντως ,ότι και όπως εκφράστηκαν οι συσχετισμοί από τις κάλπες ,ο χώρος αυτός είναι ο τρίτος πόλος με πάνω από 10% … Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για ένα μεγάλο κεντρώο- κεντροαριστερό ,μεταρρυθμιστικό χώρο η δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ θα μπλοκαριστούν σε αντιλήψεις συνεύρεσης με τον χώρο ΣΥΡΙΖΑ ,όπως κάποιοι προσκολημένοι στην δεκαετία του ΄80 λανσάρουν ; Θα φανεί …

Αυτά κατ ΄αρχήν. Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές πέρασαν και ο χρόνος δεν περιμένει πια .Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση παράλυσης και η οικονομία έχει καταρρεύσει.Δεν αντέχει άλλες χρονοτριβές , ολιγωρίες,θεωρητικές συζητήσεις . Χρειάζεται δράση και γρήγορα.

Ο λόγος στην Κυβέρνηση …..

eep logo