Portnet - Η Πρώτη Πύλη για την Ναυτιλία και τον Πειραιά

Tue25042017

Last updateMon, 24 Apr 2017 9pm

Notice
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items
  • There is no category chosen or category doesn't contain any items

Ο Σταμάτης έγινε ογδόντα!

1 kokotas stamatis

Του Δημήτρη Καπράνου

Επιτρέψτε μου να ξεφύγω από όλα τα στενάχωρα των ημερών (ισλαμική τρομοκρατία, οικονομική (κατά της Ελλάδος;) τρομοκρατία, μνημόνια, φυγή καταθέσεων, λουκέτα επιχειρήσεων, ανεργία, πείνα και δυστυχία ) και να σταθώ σε κάτι πολύ δικό μας, κάτι που με άγγιξε. Χθες, έγινε ογδόντα ετών ο Σταμάτης Κόκοτας!
Ο βάρδος της νιότης μας, ο τραγουδιστής με τις φαβορίτες, ο "γράψ' το όπως το λέω", το λαϊκό παιδί από του Ζωγράφου, το οποίο ανέδειξε ο Σταύρος Ξαρχάκος σε ερμηνευτή πρώτου μεγέθους! Ποιός δεν θυμάται το "Ένα μεσημέρι", την αναφορά στου Όθωνα τα χρόνια, ποιά παρέα δεν τραγούδησε την "Πειραιώτισα" και τον "Προφήτη Ηλία" ( Μούτσης), ποιός δεν τραγούδησε "Ρωμιάς αγάπησε ρωμιά" (Ζαμπέτας), ποιός δεν τραγούδησε "Όνειρο απατηλό" (Καλδάρας), τον "Τρελό" (Σπανός). Τους μεγάλους μας συνθέτες τραγούδησε ο Σταμάτης, με την βελούδινη φωνή. Τραγούδησε Χατζηνάσιο, Πιτσιλαδή, Λυμπερόπουλο, Κατινάρη, γέμισε τις βραδιές και τα ξενύχτια μας, σε μια εποχή που η Ελλάδα ανέβαινε, ίσως και να κάλπαζε και διασκέδαζε πολιτισμένα, πριν φθάσουμε στα "σκυλάδικα" και στον εκκωφαντικό θόρυβο των "πολιτιστικών κέντρων".
Κι όταν, αργά το βράδυ, ξημερώματα ίσως, ο Σταμάτης καθόταν σταυροπόδι κι έπιανε το μπουζούκι (ήταν και είναι καλός μουσικός), όλο το "μαγαζί" τον συνόδευε σαν σχολική χορωδία. Έγραψε την δική του ιστορία ο Σταμάτης, κυρίως με εκείνη την εκπληκτική συνέντευξη που είχε δώσει στον Φρέντι Γερμανό, στην "Μεσημβρινή" τη Ελένης Βλάχου, στην οποία, έπειτα από κάθε απάντηση, έλεγε στον δημοσιογράφο: "Γράψ' το όπως το λέω"!
Ο Σταμάτης, που ήταν και οδηγός σε αγώνες ταχύτητας, πότε με την "BMW 2002" και πότε με την "Τζάγκουαρ" στα σιρκουί του Τατοΐου. Ο Σταμάτης, που έγινε για λίγο και εφοπλιστής, με γραφεία στον Πειραιά, αλλά ατύχησε (μάλλον κάποιοι επιτήδειοι τον "ατύχησαν").
Ολόκληρη εποχή, με σπουδαία τραγούδια, με σπουδαίους τραγουδοποιούς και στιχουργούς, με "μπελκάντο" και παρέες. "Μου πρόσφεραν 50.000 δραχμές (μεγάλο ποσό για τότε, αγόραζες διαμέρισμα) για να ξυρίσω τις φαβορίτες, αλλά δεν δέχθηκα" έχει πει ο Σταμάτης και είναι αλήθεια, αφού οι πλούσιες φαβορίτες του είχαν γίνει θέμα συζητήσεων και δημοσιεύσεων, ενώ ο Θανάσης Βέγγος, σε μια ταινία στην οποία υποδυόταν τον κουρέα, είχε κρεμάσει την φωτογραφία του Σταμάτη στο μαγαζί με την λεζάντα "Απαράδεκτον"!
Ογδόντα, λοιπόν, ο Σταμάτης, που ακόμη εμφανίζεται -αργά και που- και ερμηνεύει εκείνα τα μεγάλα τραγούδια. Τον θεωρώ σπουδαίο ερμηνευτή και ξεχωρίζω την εξαίρετη ερμηνεία στο "Γυάλινο κόσμο" του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και, φυσικά, "Του Όθωνα τα χρόνια". Να τα χιλιάσει!

14 Apr 2017 20:14

Του Τάσου Ι. Αβραντίνη*

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που το ήδη πολύ υψηλό κόστος της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης της εργασίας αυξήθηκε τον προηγούμενο χρόνο αγγίζοντας κατά μέσο όρο το 36%.

Οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα καταγράφονται [ ... ]

Read more...
13 Apr 2017 20:50
Της Μεγάλης Εβδομάδας τα παιγνίδια...

Του Δημήτρη Καπράνου

Ερχότανε, που λες, τρέχοντας ο Σταμάτης, της κυρά- Διαμαντούλας, της χήρας, που ο άντρας της, ο καπετάνιος, είχε πνιγεί σ' ένα ναυάγιο στον Ινδικό και τώρα ζούσανε με την αποζημίωση και τη σύνταξή του.

Read more...
09 Apr 2017 16:47
Ο Αλέκος, ο Clapton και τα νιάτα μας...

του Δημήτρη Καπράνου

Την περασμένη εβδομάδα έφυγε από την ζωή, στα 70 του χρόνια, ένας από τους πιο προικισμένους μουσικούς της ποπ-ροκ σκηνής, ο Αλέκος Καρακαντάς. Ένα παιδί της Κυψέλης, της Φωκίωνος Νέγρη και των πέριξ, που πέταξε ψηλά με την κιθάρα του, που είδε τον χάρο στα νεανικά του χρόνια, [ ... ]

Read more...
05 Apr 2017 17:58
Ο Κύριος Μιχάλης από τις Αχαρνές

Του Δημήτρη Καπράνου

Θα πήγαινε ποτέ ο Κώστας Σημίτης ή ο Λουκάς Παπαδήμος ή ο Γιάννης Στουρνάρας στην παρουσίαση ενός βιβλίου για τον Μιχάλη Μενιδιάτη; Νομίζω πως όχι, ακόμη και αν γνώριζαν ποιός ήταν ο Μιχάλη Μενιδιάτης! Θα μου πείτε "Και τι μας το λες; Επειδή πήγε στην παρουσίαση ο Κώστας [ ... ]

Read more...
30 Mar 2017 13:46
Προοδευτικό προσκλητήριο!

Του Δημήτρη Κατσικάρη*

Καθώς τα «Ζάππεια», η «Θεσσαλονίκη» και οι παντός είδους «επαναστατικές γυμναστικές» είναι πια θλιβερές αναμνήσεις (που θέλουν να ξεχάσουν ακόμα και εμπνευστές τους), και η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο καναβάτσο στροβιλιζόμενη επικίνδυνα μέσα στις κυβερνητικές [ ... ]

Read more...
28 Mar 2017 10:10
Με την Ευρώπη που ονειρεύονται τα παιδιά μας

του Γιώργου Αρβανιτίδη

Η συμπλήρωση 60 χρόνων από την Συνθήκη της Ρώμης, μάς δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά για την Ευρώπη που ονειρευόμαστε.

Η δική μου γενιά ονειρεύτηκε και οικοδόμησε μια Ευρώπη στην οποία κεντρικό ρόλο έπαιζε η προσέγγιση και η συνεργασία των λαών. Μια Ευρώπη ενωμένη [ ... ]

Read more...
25 Mar 2017 11:10
Ο Σταμάτης έγινε ογδόντα!

Του Δημήτρη Καπράνου

Επιτρέψτε μου να ξεφύγω από όλα τα στενάχωρα των ημερών (ισλαμική τρομοκρατία, οικονομική (κατά της Ελλάδος;) τρομοκρατία, μνημόνια, φυγή καταθέσεων, λουκέτα επιχειρήσεων, ανεργία, πείνα και δυστυχία ) και να σταθώ σε κάτι πολύ δικό μας, κάτι που με άγγιξε. Χθες, έγινε ογδόντα [ ... ]

Read more...
21 Mar 2017 15:59
Aυτό το παιχνίδι γνωρίζουν, αυτό παίζουν και πάλι...

Του Ζαχαρία Ζούπη

Ο Μάρτιος δεν έφερε μόνο άρωμα Άνοιξης. Έφερε μαζί και κάτι από το αποκρουστκό άρωμα του 2015. Η Κυβέρνηση που δια στόματος Ε. Τσακαλώτου δήλωνε ότι αν δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση αρχές του Δεκεμβρίου του 2016 «χανόμαστε», αμέριμνη, μοιραία και τυχοδιωκτικά παρατείνει την [ ... ]

Read more...
Other Articles

// Τα πιο Διαβασμενα

// RSS Feeds
// ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Portnet

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Τηλέφωνο: 210 4515341
Fax : 210 4515316

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ιδιοκτησία : ΠΛΕΥΣΙΣ ΕΠΕ

Γενική Διεύθυνση : Ελπίδα Γραμματικοπούλου 

Υπεύθυνος πωλήσεων - Διαφήμισης : Αλέξανδρος Βουλβουτζής,
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">τηλ. : 6907 663616

Αρθρογράφοι : Τάσος Αβραντίνης, Γιώργος Θεοτοκάς, Δημήτρης Καπράνος, Γιάννης Καραλόγος, Αναγνώστης Κέντρος, Χάρης Μακρής, Δημήτρης Πουλακίδας 

Φωτογραφία /video : Δημήτρης Βρανάς - Γιώργος Χριστάκης 

Σύμβουλος Ανάπτυξης: Αλέξανδρος Πανίδης

Τεχνική υποστήριξη: Infomarine LTD

Νομικός Σύμβουλος : Λεωνίδας Κουτρουμάνος, Κολοκοτρώνη 72, Πειραιάς,  T.K. 185 35 - 2104111767   (Δ.Πειραιά, Ν. Αττικής)