Ο Πειραιάς κερδίζει το μεγάλο στοίχημα της Ανάπτυξης και της Αλλαγής του

του Δημήτρη Καρύδη*

Η γενική αίσθηση στην πλειοψηφία των πολιτών που ζουν, εργάζονται ή επισκέπτονται την πόλη μας, είναι ότι ο Πειραιάς την τελευταία 10ετια, προχωράει μπροστά, αναπτύσσεται, εξελίσσεται, έχει αυτοπεποίθηση και αφήνει πίσω του την στασιμότητα και την παραίτηση του παρελθόντος

Η Δημοτική Αρχή μας δουλεύει ενωτικά, με πλουραλισμό και με σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Έχει ανοικτά μάτια και αυτιά σε ενδιαφέρουσες προτάσεις, για το μέλλον της πόλης, βάζοντας στην άκρη άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις.

Οι φορείς της πόλης μας, σε όλους τους τομείς της οικονομικής, επιστημονικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και αθλητικής ζωής έχουν ρόλο, η γνώμη τους λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν, επηρεάζουν σοβαρά τις εξελίξεις και συνδιαμορφώνουν την προοπτική της.

Στον Πειραιά υπάρχουν Όραμα, Σχέδιο, κοστολογημένο Πρόγραμμα και εξασφαλισμένοι Πόροι, για να μπορούμε μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο, να κατακτούμε τους στόχους μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής, έξυπνης, πράσινης, ασφαλούς και με κοινωνική ευαισθησία πόλης.
Ο καταλύτης όλων αυτών είναι η σκληρή δουλειά για να γίνει το όραμα, πράξη, μέσα από συνεχή διαβούλευση με τους πολίτες.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Γιάννης Μώραλης με ορίζοντα το 2030, συνολικού προϋπολογισμού 285 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, χωρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες :
-Ο 1ος πυλώνας, αφορά τον στόχο να γίνει ο Πειραιάς μια πόλη βιώσιμη, ελκυστική, με καλύτερη καθημερινότητα για όλους τους πολίτες, με 206 περίπου εκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 72%).
-Ο 2ος πυλώνας αφορά τον Κοινωνικό Πειραιά, χωρίς αποκλεισμούς, με 46 περίπου εκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 16%) και
-Ο 3ος πυλώνας αφορά τον Έξυπνο, Ανταγωνιστικό και Εξωστρεφή Πειραιά με 33 περίπου εκατομμύρια ευρώ (ποσοστό 12%).

Τα παραπάνω δείχνουν και τις προτεραιότητες που έχουμε για τα επόμενα χρόνια, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, όπως την αναβάθμιση του δημοσίου χώρου και των υποδομών της πόλης. Δίνουμε έμφαση στην καθαριότητα, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, την βιώσιμη αστική κινητικότητα και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και την δημιουργία χώρων στάθμευσης, την ενεργειακή μετάβαση, την ενεργή κοινωνική και οικονομική ένταξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων και την στήριξη των παιδιών και της οικογένειας, την περαιτέρω ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της καινοτομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για τον έξυπνο Πειραιά, την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη του Πολιτισμού, του τουρισμού και του αθλητισμού για όλους.

Προβάλλουμε όμως και σημαντικές διεκδικήσεις προς την κυβέρνηση, για την ενίσχυση του Δήμου μας σε προσωπικό που μειώνεται διαρκώς, την υπογειοποίηση των γραμμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου από το Νέο Φάληρο στον Πειραιά, την επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς ( Μετρό-Τραμ) στον Δήμο μας αλλά και στους Δήμους του ευρύτερου Πειραιά, την δημιουργία κεντρικής αγοράς τροφίμων στο πρώην αμαξοστάσιο του ΗΣΑΠ, την αξιοποίηση της μεγάλης επισκευαστικής βάσης του ΟΣΕ που έχει εγκαταλειφθεί.

Αποτελεί ιδιαίτερα θετικό γεγονός, ότι όλο και περισσότεροι πολίτες, ψηφίζουν στις Δημοτικές εκλογές με βασικό κριτήριο την ικανότητα, την εργατικότητα, το πρόγραμμα και την αποτελεσματικότητα των υποψηφίων Δημάρχων και των μελών των συνδυασμών τους.
Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του Δημάρχου μας Γιάννη Μώραλη και του συνδυασμού «Πειραιά Νικητή», το οποίο θα επιβεβαιωθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου με την ψήφο των πολιτών.

*Ο Δημήτρης Καρύδης είναι Αντιδήµαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό "Πειραιάς Νικητής" του Γιάννη Μώραλη.


eep logo