Ένα καλύτερο αύριο για την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»

του Σιάο Τσουντσενγκ*

Φέτος είναι η 10η επέτειος της Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος». Τα τελευταία 10 χρόνια η Πρωτοβουλία εμπλουτίζεται συνεχώς με την έμπρακτη συνεργασία να έχει καρποφορήσει, προσφέροντας μια πραγματική αίσθηση κέρδους στις συμμετέχουσες χώρες. Η Πρωτοβουλία κατέστη επίσης η κυριότερη πλατφόρμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας Κίνας – Ελλάδας.

Η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» πηγάζει από τα 2.000 χρόνια κινεζικού πολιτισμού και έχει κληρονομήσει το πνεύμα του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού με τις κεντρικές αξίες του: ειρήνη και συνεργασία, άνοιγμα χωρίς αποκλεισμούς, αμοιβαία μάθηση και αμοιβαίο όφελος. Την τελευταία δεκαετία, ο κύκλος των «φίλων» για την από κοινού οικοδόμηση της Πρωτοβουλίας συνεχώς μεγαλώνει και η ποιότητα της συνεργασίας όλο και βελτιώνεται. Μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί πάνω από 3.000 συνεργατικά έργα που μόχλευσαν επενδύσεις ύψους περίπου 1 τρισ. δολαρίων, προσφέροντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, χάρη στην από κοινού κατασκευή της Πρωτοβουλίας το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά 1,3% (1,6 τρισ. δολάρια) κάθε έτος έως το 2030. Η Πρωτοβουλία, σαν αχτίδα ελπίδας, αναθέρμανε τον ενθουσιασμό των ανθρώπων για τη συνεργατική ανάπτυξη, προστατεύοντας αποτελεσματικά την παγκόσμια πολυμέρεια και συμβάλλοντας στη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.

Η Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» είναι άραγε απλώς ένα σύνθημα, ένας θρύλος; Η δυνατή φωνή του ελληνικού λαού έχει την απάντηση. Οταν η Ελλάδα μαστιζόταν από την κρίση χρέους, ξεχασμένη από τους δυτικούς επενδυτές, ήταν η Κίνα από τη μακρινή Ανατολή που έσπευσε στο πλευρό της και βοηθώντας την να τονώσει την οικονομία της. Στο πλαίσιο της από κοινού οικοδόμησης της Πρωτοβουλίας, το πανάρχαιο λιμάνι του Πειραιά απέκτησε νέα πνοή και κατέστη κορυφαίο στη Μεσόγειο. Η λειτουργία του λιμένα έσπασε κάθε ιστορικό ρεκόρ το 2021 και 2022, κερδίζοντας τιμητική διάκριση για την πολύτιμη συμβολή του στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, τον τιμητικό τίτλο «Διαμάντι της Ελληνικής Οικονομίας», ενώ τιμήθηκε και ως μια από τις πιο βιώσιμες εταιρείες στην Ελλάδα, αποφέροντας πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στις γύρω περιοχές. Στο μέλλον οι χώρες μας θα συνεργαστούν για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Πειραιά ως πύλης προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προωθώντας την ποιοτική αναβάθμιση της διμερούς μας συνεργασίας.

Η Κίνα και η Ελλάδα, με πυξίδα την αμοιβαία επωφελή συνεργασία, εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία στους τομείς της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής οικονομίας. Στον μεγάλο «κήπο» του αμοιβαίου οφέλους των χωρών μας έχουν μπει οι σπόροι και πολύ περισσότερα λουλούδια θα ανθίσουν, όπως η κατασκευή αιολικών πάρκων στη Θράκη, η επένδυση της State Grid στον ΑΔΜΗΕ, η είσοδος κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην ελληνική αγορά, κάτι που θα προσφέρει περισσότερους καρπούς, θα ενδυναμώσει την προώθηση του κινεζικού εκσυγχρονισμού αλλά και τη σπουδαία πορεία της Ελλάδας για την ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας. Τα γεγονότα αποδεικνύουν επανειλημμένως ότι η Πρωτοβουλία δεν αποτελεί παράσταση με μοναδικό πρωταγωνιστή την Κίνα, αλλά ένα ομαδικό έργο. Η Πρωτοβουλία δεν είναι «δούρειος ίππος» όπως υποστηρίζουν ορισμένες χώρες, αντιθέτως αποτελεί μια πλατφόρμα διεθνούς συνεργασίας που δίνει έμφαση στη διαβούλευση, τη συνεισφορά, το κοινό όφελος και στην έμπρακτη δράση για την προαγωγή της δημιουργίας μιας πανανθρώπινης κοινότητας με κοινό μέλλον.

Σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν γεωπολιτικές εντάσεις, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι αναιμική και οι μεγάλες οικονομίες υφίστανται πιέσεις. Η οικονομία της Κίνας προοδεύει παρά τις αντιξοότητες, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της. Το πρώτο εξάμηνο, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση. Τους πρώτους επτά μήνες, οι λιανικές πωλήσεις στις μεταφορές, στη στέγαση, στην εστίαση κ.ά. υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 20,3% σε ετήσια βάση. Οι επενδύσεις στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και στην επιστημονική έρευνα αυξήθηκαν κατά 11,5% και 23,1% αντίστοιχα. Σε πείσμα των υποτονικών διασυνοριακών επενδύσεων, τα ξένα κεφάλαια αναπτύσσονται δυναμικά στην Κίνα. Το πρώτο εξάμηνο οι γαλλικές, βρετανικές, ιαπωνικές και γερμανικές επενδύσεις στη χώρα αυξήθηκαν κατά 173,3%, 135,3%, 53% και 14,2% αντίστοιχα. Συνολικά ιδρύθηκαν στην Κίνα 24.000 νέες επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων, μια αύξηση 35,7% σε ετήσια βάση. Εδώ και αρκετό καιρό ορισμένες κακόβουλες φωνές κάνουν απαισιόδοξες προβλέψεις για την κινεζική οικονομία, σε μια προσπάθεια να κλονίσουν την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας κοινότητας στη χώρα μας. Αυτές οι παλιές ιστορίες για τη δήθεν οικονομική κατάρρευση της Κίνας δεν μπορούν να καταρρίψουν το γεγονός ότι η Κίνα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ούτε και να αντιστρέψουν τη μεγάλη απήχηση που έχει η κινεζική αγορά στους ξένους επενδυτές.

Η Κίνα διαθέτει την απαραίτητη σιγουριά και τις ικανότητες για να αναπτύξει την οικονομία της. Ταυτόχρονα η χώρα μας επιθυμεί να συνεχίσει να ενισχύει την αμοιβαία επωφελή και φιλική συνεργασία της με την Ελλάδα, να στηρίξει τις ανταλλαγές και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών και να αξιοποιήσει την αρχαία σοφία των χωρών μας για να επιλύσει τα προβλήματα των καιρών μας. Ας εργαστούμε μαζί για να εγκαινιάσουμε μια λαμπρότερη δεκαετία για την Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», γράφοντας ένα νέο κεφάλαιο στην κοινή ανάπτυξη της ανθρωπότητας!

*Ο κ. Σιάο Τζουντσένγκ είναι πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα.
*Αρθρο του Σιάο Τσουντσένγκ στην «Καθημερινή»

 

eep logo