Θεατρικό Μουσείο

kapranos square

του Δημήτρη Καπράνου

Άκουγα στο ραδιόφωνο τον ακάματο θεατράνθρωπο, ποιητή και φιλόλογο Κώστα Γεωργουσόπουλο, να μιλάει με πόνο για το μοναδικό Θεατρικό Μουσείο.
Όπως είπε, το Μουσείο, που έφτιαξε κομμάτι-κομμάτι ο αξέχαστος ιστορικός του θεάτρου Γιάννης Σιδέρης, είναι κλειστό, επειδή το υπουργείο Πολιτισμού δεν το επιχορηγεί πλέον. Από τους δεκαοκτώ υπαλλήλους του, οι εννέα έφυγαν ή βγήκαν στη σύνταξη και οι υπόλοιποι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και μήνες!
"Έχουν μπει τρεις φορές διάφορα περιθωριακά στοιχεία και έχουν προξενήσει καταστροφές. Υπάρχει και ο άλλος εχθρός, οι ...τερμίτες, που κατατρώγουν τα πάντα αν δεν καταπολεμηθούν! Είναι κρίμα, έχουμε πολύτιμα έντυπα, προγράμματα παρτιτούρες. Σκεφθείτε ότι για να ανέβει εφέτος στη Λυρική η οπερέτα του Σακελλαρίδη "Θέλω να δω τον Πάπα", ήλθε στο Μουσείο ο αρχιμουσικός της Λυρικής και βρήκε τις παρτιτούρες! Σας μιλώ για θησαυρό.
Είμαστε η μοναδική χώρα που έχει Εθνικό Θεατρικό Μουσείο και το αφήνουμε να καταστραφεί! Υπάρχουν έργα από τις παραδουνάβιες περιοχές, της εποχής του Υψηλάντη!" άκουγα σχεδόν αποσβολωμένος. Έχει, λέει, σπάνια κοστούμια, έχει ατόφια καμαρίνια μεγάλων ηθοποιών, έχει τα πάντα που μπορεί να φανταστεί κανείς γύρω από το Θέατρο.
"Ευτυχώς, ένας υπάλληλος, που είναι ηθοποιός και δεν μπορεί να κάνει επίσχεση εργασίας, εξυπηρετεί όποιον θέλει και γνωρίζει να ψάξει στο αρχείο" είπε ο καθηγητής. Εκεί, όμως, που μου έφυγε το τιμόνι, ήταν όταν ο Κ. Γεωργουσόπουλος απεκάλυψε ότι κανείς (ούτε ένας, ρε παιδιά!) υπουργός Πολιτισμού δεν έχει επισκεφθεί το Θεατρικό Μουσείο!
"Ο μοναδικός πολιτικός που ήλθε, ήταν ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος. Ζήτησε να έλθει σε ώρα που δεν θα υπήρχε κόσμος και τον ξενάγησα ο ίδιος. Έδειξε να εντυπωσιάζεται και κάποια στιγμή του έδειξα ένα χειρόγραφο. "Τώρα, που φτιάξαμε κράτος, φτιάξαμε σχολειά, φτιάξαμε νοσοκομεία, ας φτιάξουμε και θέατρο!" Υπογραφή, Νικήτας Σταματελόπουλος. Ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος! Ο Πρόεδρος δάκρυσε όταν το διάβασε" είπε ο Κ.Χ. Μύρης (σημ. συντ: το ψευδώνυμο του Κ., Γεωργουσόπουλου). Ας ελπίσουμε ότι ο σημερινός υπουργός,

δημοσιογράφος και ευαίσθητος άνθρωπος, με γνώση γύρω από τις τέχνες, όχι απλώς θα επισκεφθεί, αλλά θα συμβάλει στην επαναλειτουργία του Θεατρικού Μουσείου. Κάτι τελευταίο, αγαπητέ Κ. Γεωργουσόπουλε. Είναι τυχαίο ότι ο Νικηταράς , που αρνήθηκε την οικονομική βοήθεια- ελεημοσύνη από τους Άγγλους, με τη φράση "η πατρίδα με έχει φροντίσει καλά" πέθανε ζητιανεύοντας , τυφλός, στην περιοχή της Ευαγγελίστριας στον Πειραιά, όπου διέμενε, σε ένα χαμόσπιτο, δίχως σύνταξη από το ελληνικό κράτος, το οποίο δημιουργήθηκε (και) με το σπαθί και το αίμα του;

eep logo