Αρχαία και νέα σκουριά

mpistis nikos

του Νίκου Μπίστη

Ξέρω πολλούς νεοέλληνες υπερήφανους για τα αρχαία μας κυρίως επειδή τους γεννούν την αυταπάτη μιας τρισχιλιετούς καταγωγής

σε ευθεία αδιατάρακτη γραμμή. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν ανέβει μια φορά στην Ακρόπολη. Και αν τύχει να βρούν αρχαία στα θεμέλια του σπιτιού τους λένε στον αρχαιολόγο: "έλα μωρε , φάτα και θα το κανονίσουμε". Ναι πολλές φορές είναι εμμονικοί οι αρχαιολόγοι. Είναι η φύση της δουλειάς τους. Αλλά την κάνουν οι περισσότεροι καλά και με πάθος.

Η γνωμοδότηση του ΚΑΣ που ανακήρυξε ως αρχαιολογική ζώνη περίπου 300 στρέμματα χωρίς περιορισμό δόμησης είναι εδώ που έφτασαν τα πράγματα Σολομώντεια, δηλαδή σωστή. Σε μια περιοχή που είναι πασίγνωστο στους ειδικούς ότι απο κάτω έχει αρχαία, η γνωμοδότηση επιβάλλει επιτήρηση αρχαιολόγων κατά τις εκσκαφές. Δεν ακυρώνει την επένδυση, αν μάλιστα έχει μυαλό ο επενδυτής η ανάδειξη κάποιων αρχαίων (δεν αναδεικνύονται όλα) θα προσθέσει αξία και κέρδος στην επένδυση του.

Πολιτικά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αρχικά σύσσωμη η κυβέρνηση αντιμετώπισε εχθρικά και ιδεοληπτικά την επένδυση. Κρύφτηκε μια πίσω από το δασαρχείο, μια πίσω από τους αρχαιολόγους για να αποφύγει το πικρό μνημονιακό ποτήρι. Στην πορεία αρκετοί συνειδητοποίησαν ότι δεν θα το αποφύγουν και κάποιοι λίγοι ότι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα δεν είναι ασύμβατες με μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Δεν μπορεί, κάποιος ξενόγλωσσος θα τους πληροφόρησε τι γίνεται στην Πορτογαλία. Σταμάτησαν, λοιπόν, να δίνουν μάχες οπισθοφυλακων και τελικά στήριξαν την επένδυση.

Η επένδυση αυτή - αλλά και άλλα πολλά όπως αποχωρήσεις η παραιτήσεις- ανέδειξε τον νέο διχασμό που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος μας αφορά. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εξαφανιστεί από τις κατάρες και τις υστερίες στα social media. Ούτε ο λαϊκισμός του αντιμετωπίζεται με αντιπολιτευτικό λαϊκισμό που οδηγεί σε φαύλο κύκλο. Πολλοί - και καθόλου συμπτωματικά οπαδοί της άποψης " να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και ας έρθει όποιος νάναι "- υποτιμούν η χλευάζουν αυτές τις διεργασίες . Όμως η κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται και μπροστά της εκείνη του 2015 θα μοιάζει με χάδι.

από το ΕΘΝΟΣ της 09.10.17

eep logo