Ολυμπιακά …ξενύχτια!

mpakogiannh nikh

Ήταν το μακρινό 1996 όταν μας ξενύχτησε η Νίκη Μπακογιάννη στην Ατλάντα. Οι μεγαλύτεροι βέβαια θυμούνταν το ξενύχτι έξω από το «Ράδιο Κορασίδης» χάρη στον Χρήστο Παπανικολάου στο Μεξικό το 1968 – στην Μελβούρνη του 1956 δεν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη, οπότε το χάλκινο του Γιώργου Ρουμπάνη δεν «ευθυνόταν» για κανένα ξενύχτι. Ο Παπανικολάου πάλι δεν ανέβηκε στο βάθρο κι έμεινε στην τέταρτη θέση, οπότε το ξενύχτι των γενναίων που στήθηκαν έξω από τα καταστήματα – οι τηλεοράσεις στα σπίτια ήταν είδος πολυτελείας τότε- δεν συνοδεύθηκε από την κατάκτηση ενός μεταλλίου.

Στους Αγώνες όμως που έκλεψε από την Αθήνα στα 100 χρόνια των σύγχρονων Ολυμπιακών η Coca-Cola για την Ατλάντα το ξενύχτι ήταν καθολικό. Σχεδόν ίσως σαν τα ξημερώματα της Παρασκευής. Κι ας είναι το άλμα εις ύψος στον στίβο πολύ πιο προβεβλημένο και δημοφιλές από την κωπηλασία. Οι αναλογίες όμως παραμένουν. Όταν η Νίκη Μπακογιάννη ξεπερνά το 2,03 με την πρώτη προσπάθεια (και γίνεται η άλτρια που έχει πηδήξει περισσότερο σε σχέση με το ύψος της σε ολόκληρο τον κόσμο) η μεγάλη Στέφκα Κονσταντίνοβα που υποχρεώνεται να ξεπεράσει τα 2.05 για να φτάσει στο χρυσό αφήνοντας την ξανθή Ελληνίδα στην δεύτερη θέση, η μεγάλη Βουλγάρα αυθόρμητα χειροκροτεί την Νίκη! Κι ας μένει εκείνη την ώρα για λίγο η ίδια δεύτερη.

Χθες ο Στέφανος Ντούσκος επίσης υποχρέωσε ιερά τέρατα της κωπηλασίας, ήδη ολυμπιονίκες να τον χειροκροτήσουν. Ο δεύτερος Νορβηγός Μπορτς, ο τρίτος Κροάτης Μάρτιν (ακόμη κι ο Σουηδός Νίλσεν που έμεινε τέταρτος) χειροκρότησαν τον έλληνα κωπηλάτη. Χαρούμενοι αυτοί +οι δίμετροι γίγαντες που ανέβηκαν, οι δυο πρώτοι, στο βάθρο πίσω του!
Και κάνοντας έτσι ένα ακόμη ολυμπιακό μας ξενύχτι αξέχαστο! Μέχρι το επόμενο…

Ν.Α.

eep logo