«Μένουμε Σπίτι»

menoume spiti2

… και ετοιμαζόμαστε προσεκτικά για την επιστροφή στην κανονικότητα!

Λένε ότι οι Έλληνες τα καταφέρνουμε στα δύσκολα. Για να μην καταφύγουμε σε ιστορικές αναδρομές και να περιοριστούμε στην τελευταία εικοσαετία, πρέπει να παραδεχτούμε πως όντως τα καταφέραμε δυο φορές στα δύσκολα. Δυο φορές δηλαδή, σε δυο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις, έγινε η Ελλάδα θετικό παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο. Το 2004 με τη διοργάνωση των λαμπρών Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και την εξαιρετική συμπεριφορά που είχαμε οι Έλληνες σε επίπεδο καθημερινότητας και συμβάλλαμε στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Εντελώς διαφορετικές είναι φυσικά οι συνθήκες με την πανδημία του Covid-19, που αποτελεί ακριβώς τη δεύτερη φορά που γινόμαστε θετικό παράδειγμα. Η πολιτεία μπορεί να πήρε γρήγορα, πρωτόγνωρα αυστηρά μέτρα, αλλά και οι πολίτες στην συντριπτική πλειοψηφία τους ανταποκρίθηκαν με θαυμαστή υπευθυνότητα στην τήρηση αυτών των μέτρων. Κάπως έτσι, η Ελλάδα διεκδικεί κορυφαίες θετικές θέσεις στην μακάβρια στατιστική των ημερών.

Το «Μένουμε Σπίτι» έχασε κάθε «τιμωρητική» έννοια κι έγινε συνώνυμο της ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας. Κι αυτό, όχι μόνο για όσους παρουσιάζουν κάποιο από τα συμπτώματα της νόσου.

Οι κοινωνικές αποστάσεις, το social distancing, έγινε σε χρόνο ρεκόρ αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητάς μας, ιδίως σε χώρους εργασίας. Κάτι που, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για τους Μεσογειακούς, παραδοσιακά εξωστρεφείς και αυθόρμητους Έλληνες, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Όπως ξεχωριστή σημασία απέκτησε και η εντυπωσιακή συμμόρφωση παππούδων και γιαγιάδων στα μέτρα και ειδικότερα στο να σταθούν κατά το δυνατόν μακριά από τα εγγόνια τους, κόντρα στο στερεότυπο και τις συνήθειες της ελληνικής οικογένειας.
Η προστασία των ευπαθών ομάδων έγινε κύριο μέλημα όλων μας, σε μια επίδειξη άρρητης αλληλεγγύης.

Οι γιατροί, στους οποίους απευθυνόμαστε όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα, έγιναν το «σωτήριο σημείο αναφοράς» όλων μας. Και μαζί με τους νοσηλευτές, τους φαρμακοποιούς, αλλά και τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και τους ντελιβεράδες έγιναν οι ήρωες αυτής της δύσκολης καθημερινότητας.

Μετά από όλα αυτά, το γεγονός ότι καλύπτουμε με τον αγκώνα μας το πρόσωπό μας όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, είναι απλώς αυτονόητο. Και το «πλένουμε τα χέρια μας» -και μάλιστα πολύ σχολαστικά, όπως λέει η γνωστή διαφήμιση – έγινε το καθημερινό οικογενειακό μας σλόγκαν.

Κάπως έτσι, φαίνεται ότι τα καταφέρνουμε. Κάπως έτσι έγινε παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα. Και κάπως έτσι ετοιμαζόμαστε να φτάσουμε σε ένα κομβικό σημείο. Στη σταδιακή άρση των μέτρων, στη σταδιακή επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα, που θα έχει όμως κι αυτή κανόνες, τους οποίους επίσης θα πρέπει να τηρήσουμε. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι αποστάσεις μεταξύ μας, ο περιορισμός του συγχρωτισμού, η προστασία των ευπαθών ομάδων και φυσικά η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, θα είναι οι άξονες στους οποίους θα στηριχθεί αυτή η επιστροφή στην κανονικότητα.

Και το κρίσιμο είναι, όπως τηρήσαμε τους κανόνες στην πρώτη δύσκολη φάση, να τους τηρήσουμε και στη δεύτερη φάση, που δεν θα είναι ευκολότερη. Γιατί πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου ότι χρειάζεται να κερδίσουμε πολλές μάχες, πριν φτάσουμε στην τελική νίκη στον πόλεμο!

eep logo