Το «φάουλ» του Βρούτση και το ντέρμπι στη Βουλή

vouli apopsi

Σχόλιο του Νότη Ανανιάδη

Η υπόθεση με το voucher κατάρτισης επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών ήταν προβληματική από την αρχή. Ακόμη κι αν, λόγω της κινητικότητας μεταξύ διαφόρων Ευρωπαϊκών Ταμείων, μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η επιλογή να χρηματοδοτηθούν με 600 ευρώ από ΕΣΠΑ και να μην επιβαρυνθεί έτσι ο Προϋπολογισμός, τα προβλήματα ήταν εμφανέστατα.

Σε «ηθικό» επίπεδο κατ΄ αρχήν: Τι κατάρτιση να προσφέρεις σε ένα 40άρη δικηγόρο; Αλλά και αν ξεπεραστεί αυτό, γιατί να πάρει 600 ευρώ ο ίδιος και σχεδόν 500 το ΚΕΚ που θα τον …εκπαιδεύσει; Ήρθαν στο τέλος και οι αποκαλύψεις για την ποιότητα κάποιων ΚΕΚ (που χρησιμοποίησαν Google μετάφραση για κάποια προγράμματά τους) για να «δέσει» το γλυκό.

Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι αυτά ακριβώς τα ΚΕΚ ήταν και στη λίστα που χρησιμοποίησε για να δώσει επιδόματα πριν τις εκλογές η τότε υπουργός Εργασίας κα. Αχτσιόγλου, το πρόβλημα παραμένει. Και η καρέκλα του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση ευλόγως τρίζει.

Στη Βουλή, είτε στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που θα προκαλέσει ο Κ.Μητσοτάκης, είτε σε επίκαιρη ερώτηση που θα (ξανα)καταθέσει ο Αλ.Τσίπρας, η αντιπολίτευση για πρώτη φορά μετά τις περσινές εκλογές θα έχει το πλεονέκτημα.
Και είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι αυτό το γεγονός καταγράφεται σε μια περίοδο πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο οποίος ευλόγως θα προσπαθήσει να μετατρέψει το «φάουλ» του υπουργού του σε ευκαιρία αντεπίθεσης. Όσο η αξιωματική αντιπολίτευση θα εστιάζει στην υπόθεση των ΚΕΚ – και το ΚΙΝΑΛ θα ζητεί την παραίτηση του Γ.Βρούτση – το Μέγαρο Μαξίμου θα αντιτείνει ότι είναι ακριβώς το «επιτελικό κράτος», το οποίο είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνο που λειτούργησε και επέτρεψε τη διόρθωση ενός λάθους.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης, μετά από μήνες που ο κορωνοϊός κάλυπτε κάθε πολιτική συζήτηση και οι σωστοί χειρισμοί της κυβέρνησης της έδιναν σαφές πλεονέκτημα.

 

eep logo