Σε ποιους μίλησε ο Τσίπρας;

tsipras mikrofona

Σχόλιο του Νότη Ανανιάδη

Κατ΄ αρχήν ο συμβολισμός. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίον έψαχναν όλα τα ΜΜΕ σχεδόν τέσσερα εικοσιτετράωρα (από το πρωί της Παρασκευής μέχρι το πρωί της Τρίτης) μέσω στην κορύφωση της νέας προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, με την απόφασή του να εμφανιστεί, θα μπορούσε φυσικά να δώσει συνέντευξη σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό δίκτυο επιθυμούσε. Διάλεξε το MEGA. Το κανάλι του «ναρκέμπορα», όπως χαρακτήριζαν τον ιδιοκτήτη του Βαγγέλη Μαρινάκη, όχι μόνο επίσημες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κορυφαία στελέχη του κόμματος. Το μήνυμα ήταν σαφές: «Αι συνθήκαι ήλλαξαν» – όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο κανονικός. Το μήνυμα ήταν ότι εγκαταλείπουμε την τακτική της μετωπικής αντιπαράθεσης.

Και το μήνυμα αυτό, στη συνέχεια, εξειδικεύτηκε, με το περιεχόμενο της συνέντευξης που παρεχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο MEGA.

Τι μας είπε ο πρώην πρωθυπουργός; Με δυο λόγια τα παρακάτω «Η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο κλείνοντας τα σύνορα στον Έβρο, το ίδιο κάναμε κι εμείς (έστω χωρίς τυμπανοκρουσίες), αυτό έπρεπε να γίνει όταν δεχόμαστε μαζική εισροή (δεν ήταν εισβολή αλλά… εισροή), δεν με πήραν από την κυβέρνηση ένα τηλέφωνο, δεν κυβερνάω εγώ, αλλά είμαι έτοιμος να βάλω πλάτη, θα συμβούλευα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέρα από τη διεθνοποίηση, να διεκδικήσει κιόλας πιο έντονα από την ΕΕ».

Και σαν κερασάκι στην τούρτα, πρόσθεσε το άδειασμα της νεολαίας του κόμματός του που είχε ζητήσει το άνοιγμα των συνόρων. Οι νέοι έχουν δικαίωμα στην ουτοπία, είπε (θυμίζοντας τις δικές του αυταπάτες), αλλά εμείς, η ηγεσία δηλαδή, έχει την ευθύνη μιας ρεαλιστικής πολιτικής.

Βεβαίως ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε σε εθνικό δίκτυο. Τον άκουγαν δεξιοί, κεντρώοι, ακροδεξιοί, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, αριστεροί, κομουνιστές, οι πάντες! Όμως σε ποιους κυρίως απευθυνόταν; Προφανέστατα στο κόμμα του. Εν όψει ενός δύσκολου συνεδρίου μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, η συνέντευξη Τσίπρα ήταν και ένα μήνυμα προς τα στελέχη του. Όχι μόνο περιφερειακά, όπως ο Γραμματέας του κόμματος στην Ξάνθη, που έγραφε μόλις πριν δυο μέρες ότι δεν μπορούμε να προτάσσουμε αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες. Αλλά και κεντρικά στελέχη. Που έβλεπαν έναν «σκηνοθετημένο πόλεμο» στον Έβρο ή που χαρακτήριζαν «Όρμπαν των Βαλκανίων» τον Κ.Μητσοτάκη για την επιλογή του να κλείσουν τα σύνορα.

Τώρα, περασμένα-ξεχασμένα όλα αυτά. Το αυτονόητο ήταν να κλείσουν τα σύνορα, μας είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Και στα στελέχη του είπε ότι η γραμμή άλλαξε. Έστω και υπό την απειλή νέων δημοσκοπικών απωλειών, η γραμμή που επικρατεί πια είναι αυτή της λογικής.

Μια ακόμη κωλοτούμπα; Μια στροφή στον ρεαλισμό, ας πούμε. Υιοθετώντας έναν πιο ήπιο χαρακτηρισμό. Όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά γιατί αυτή η στροφή πρέπει να υποστηριχθεί. Κυρίως από όσους δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί, αν κάτι έχει περισσότερο από όλα ανάγκη η Ελλάδα, είναι μια πολιτική συναινέσεων και συνεννόησης. Και το μεταναστευτικό-προσφυγικό ως ζήτημα εθνικής σημασίας είναι πεδίο που κατ΄ εξοχήν απαιτεί συναινέσεις και συνεννοήσεις…

 

eep logo