Γυρίζει το ματσάκι;

podosfairo

Σχόλιο του Νότη Ανανιάδη


Καθώς συμπληρώθηκαν επτά μήνες διακυβέρνησης, είναι σαφές ότι σε δύο τομείς η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσιάζει σοβαρές αρρυθμίες. Στο μεταναστευτικό και το …ποδοσφαιρικό.

Στο πρώτο δέχθηκε ένα γκολ από τα αποδυτήρια. Και η λογική εξήγηση ότι με την άνοδό της στην εξουσία αυξήθηκαν οι ροές από την Τουρκία, δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία. Ούτε η διόρθωση του λάθους με την κατάργηση και εν συνεχεία την ανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής φτάνει. Αντιμέτωπη με μια κοινωνία δυσανεκτική προς τους ξένους, με τους νησιώτες να έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους, με καθυστέρηση στη χάραξη μιας σαφούς στρατηγικής, για την κυβέρνηση μοιάζει πραγματικά δύσκολο να αλλάξει τα δεδομένα σε ένα πεδίο όπου φαίνεται να έχει «χάσει τη μπάλα».

Κι αν η ξεροκέφαλη πραγματικότητα είναι εκείνη που «σκοράρισε» εις βάρος της κυβέρνησης, είναι μια δική της πρωτοβουλία από την οποία προήλθε ένα πολιτικό αυτογκόλ. Ενώπιον μιας διαφαινόμενης απόφασης που θα υποβίβαζε τον ΠΑΟΚ, άλλαξε τον νόμο δίνοντας αναδρομική ισχύ και έφερε τους φιλάθλους όλων των ομάδων απέναντί της. Ακόμη και τους φίλους του ΠΑΟΚ, οι οποίοι, έστω κι αν δεν υποβιβαστεί η ομάδα τους, αλλά μόνο της αφαιρεθούν βαθμοί, πάλι δεν θα πανηγυρίσουν πρωτάθλημα. Τώρα, κατόπιν εορτής, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να υπογράψει ένα σκληρό ποδοσφαιρικό μνημόνιο, προσπαθώντας να κερδίσει την υγιή κοινωνία, που έχει απηυδήσει με την όζουσα κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Καλή η σκέψη, αλλά λίγο καθυστερημένη.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση μπορεί να ξεφύγει από μια πραγματικότητα που την ξεπερνάει στο μεταναστευτικό και μια άλλη που εν πολλοίς ανέχτηκε και δημιούργησε, στο ποδοσφαιρικό μέτωπο, αλλά σε κάθε περίπτωση, γι΄ αυτό είναι οι κυβερνήσεις. Για να λύνουν προβλήματα που τους προκύπτουν, ή ακόμα, δημιουργούν οι ίδιες.

eep logo