Τριγμοί…

syriza press

Σχόλιο του Νότη Ανανιάδη

Λένε ότι μια ήττα ωριμάζει. Όπως και ότι μια νίκη καθιστά τον νικητή πιο υπεύθυνο. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν ισχύει τίποτε από τα δυο. Υπήρξε βέβαια μια περίοδος «βίαιης προσαρμογής» στην πραγματικότητα, μετά την «κωλοτούμπα» που ακολούθησε το δημοψήφισμα του 2015. Όμως στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ οι ιδεοληψίες του μικρού αριστερού κόμματος ήταν πάντα εμφανείς και εκδηλώνονταν σε πρώτη ευκαιρία. Η μεγαλύτερη δε ευκαιρία δεν δόθηκε κατά τη διάρκεια της υπερτετραετούς διακυβέρνησης, αλλά μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές ήττες.

Παρατηρείται ένα αξιοσημείωτο πολιτικά παράδοξο. Ο ΣΥΡΙΖΑ «πανηγυρίζει» γιατί παρά την ήττα του στις εθνικές εκλογές συγκράτησε ένα σημαντικό 31,5%. Και την ίδια στιγμή απελευθερώθηκαν δυναμικές και αντιλήψεις που κυριαρχούσαν όταν κινείτο στα ποσοστά του 3,5%. Η μη ανάλυση των αιτιών της ήττας, οι γκρίνιες για τη διεύρυνση και τον ρόλο των «Πασοκογενών», οι δυσκολίες στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, οι καθυστερήσεις στην πορεία προς το συνέδριο, αποκαλύπτουν όλες τις παθογένειες της αριστερής παράδοσης στην Ελλάδα.

Προς το παρόν, ακριβώς τα υψηλά ποσοστά και η -έστω αδιόρατη- προσδοκία επιστροφής στην εξουσία, σε συνδυασμό με την μη αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας του Αλέξη Τσίπρα απορροφούν τους κραδασμούς και δεν εμποδίζουν τους τριγμούς να οδηγήσουν σε ανοικτή κρίση. Προς το παρόν…

 

eep logo