Διορθώσεις …

diorthosh poreias

Ανάλυση του Νότη Ανανιάδη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι διοίκησης. Σε επίπεδο ηγεσίας – και μάλιστα πολιτικής – υπάρχουν πάντως δυο βασικές σχολές.

Κατά την πρώτη και πλέον παραδοσιακή, ο ηγέτης δεν κάνει ποτέ λάθος. Ακόμη κι αν έχει κάνει λάθος, ακόμη κι αν αυτό είναι αυταπόδεικτο, δεν παραδέχεται το λάθος του. Και ακόμη περισσότερο, το περιβάλλον του φροντίζει να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λάθος. Κατά την σχολή αυτή, η παραδοχή του λάθους θα ισοδυναμούσε με αποδυνάμωση της ηγετικής του φυσιογνωμίας. Στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας είναι μεγάλος ο αριθμός ηγετών, ακόμη και πρώην πρωθυπουργών, που πολιτεύτηκαν ακολουθώντας αυτή τη σχολή.

Η δεύτερη σχολή, σαφώς πιο σύγχρονη, θέλει τον ηγέτη να διορθώνει το λάθος του μόλις το αντιληφθεί. Μπορεί να μη βγει και να φωνάζει «Έκανα λάθος» αλλά με τις κινήσεις με τις οποίες διορθώνει το λάθος, ουσιαστικά το παραδέχεται. Το σημαντικό για αυτήν την σχολή είναι να διορθωθεί το λάθος και τα αποτελέσματά του κι όχι να προστατευτεί υποχρεωτικά το προφίλ του ηγέτη.

Η πρόσφατη επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνει ότι ανήκει στη δεύτερη σχολή σκέψης. Ήταν λάθος η υπαγωγή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στους έξι μήνες αποφασίστηκε η διόρθωση αυτού του λάθους με την επανίδρυση ενός υπουργείου, που πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδρύσει.

eep logo