Portnet – Ειδήσεις Πειραιά
Παραλιακά

Τσίπρας εν Πειραιεί…

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Μετά την παρουσίαση του βιβλίου “Ιθάκη” του Αλέξη Τσίπρα, την Τετάρτη στην Αθήνα (την οποία θα ακολουθήσουν κάποιες άλλες σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας), ξεκινάει μια ενδιαφέρουσα αντίστροφη μέτρηση. Η οποία κανονικά θα οδηγήσει στην εξαγγελία του κόμματος, σχηματισμού, ψηφοδελτίου -ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το- με το οποίο θα διεκδικήσει την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Λογικά, κάπου εκεί, προς την Άνοιξη.
Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα διεκδικήσει την δεύτερη θέση. Ο στόχος είναι να ξεπεράσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ, σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Αυτό μπορεί να συμβεί με την επιλογή τουλάχιστον ενός “άφθαρτου” , καταξιωμένου και αναγνωρίσιμου σε κάθε περιφέρεια. Η παρουσία του οποίου δεν θα “ξύνει πληγές” του παρελθόντος.

Μιλώντας για το λιμάνι, στην Β’ Πειραιά τα πράγματα φαίνονται απλά. Ο ιστορικός δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης είναι το απόλυτο φαβορί, εφόσον τελικά ο ίδιος πει το “ναι”.  Αυτό άλλωστε το επιβεβαιώνει και το γεγονός πως έχει πυκνώσει και τις πολιτικές του εμφανίσεις. Όπως πρόσφατα στη Σαλαμίνα. Βέβαια, θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς, ότι ο Γ. Ιωακειμίδης ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, παραμένει ενεργός επικεφαλής της αντιπολίτευσης εκεί, οπότε οι συχνές εμφανίσεις του μπορούν να αποδοθούν σε αυτές του τις αρμοδιότητες. Γι’  αυτό άλλωστε σημειώνουμε το “εάν το αποφασίσει”.  Η τελική επιλογή θα είναι δική του, αλλά εάν είναι θετική. θα είναι το απόλυτο φαβορί.

Υπάρχει πάντως και η Α’ Πειραιά και Νήσων. Κι εκεί υπάρχουν ελπίδες εκλογής βουλευτή. Αλλά ποιος μπορεί βάσιμα να διεκδικήσει την έδρα; Εδώ δεν υπάρχει αδιαφιλονίκητο φαβορί. Που μάλιστα να μπορεί να εκπροσωπήσει το αφήγημα του “νέου Τσίπρα”, του απαλλαγμένου από τα βαρίδια του παρελθόντος.
Τα προβλήματα στον κεντρικό Πειραιά δυσκολεύουν. Υπάρχει μια γνωστή φιγούρα που έχει πυκνώσει τις δημόσιες παρουσίες της, αλλά έχει “βεβαρυμένο αριστερίστικο παρελθόν”, και πολλές συγκρούσεις – κάποιες στα όρια του προσωπικού. Υπάρχει κι ο Πέτρος Κόκκαλης, αν αποφασίσει να επιστρέψει με άλλον ρόλο στο λιμάνι. Κρούσεις, έμμεσες αλλά σαφείς, είχαν γίνει σε δημοσιογράφο που έκοψε κάθε συζήτηση. Ακούστηκε κι άλλος, νεότερος δημοσιογράφος, που έχει “πέρασμα” σε κοινά στα οποία ευλόγως θα ήθελε να απευθυνθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Κι ακόμη υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στην πόλη που θα ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους- αν τους τελικά ήθελε μαζί του ο Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως θα έλεγε κι ο μακαρίτης ο Διονύσης Σαββόπουλος:
“κωμωδία ή τραγωδία η σκηνή αυτή έχει ψωμί”…