Αλλάζουν όλα στο Μουντιάλ: 104 παιχνίδια, 48 ομάδες και υπερθέαμα 40 ημερών

Η FIFA είναι έτοιμη για μια ανακοίνωση που θα αλλάξει το Παγκόσμιο Κύπελλο για πάντα - Το αρχικό πλάνο για ομίλους των τριών και η αλλαγή για να μην «στήνονται» αποτελέσματα.

Ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας για τον τρόπο διεξαγωγής του Μουντιάλ του 2026, που θα συνδιοργανωθεί από ΗΠΑ-Μεξικό-Καναδά.

Οι επικεφαλής του αθλήματος συναντήθηκαν στο ετήσιο συνέδριό τους στη Ρουάντα και μέσα στην ημέρα (14/03) κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξουν και οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στη διοργάνωση.


Αν και η αρχική ιδέα μιλούσε για 16 ομίλους με τρεις ομάδες, εκ των οποίων οι δύο πρώτες θα έπαιρναν την πρόκριση στα νοκ-άουτ (θα προκρίνονταν, δηλαδή, 32 ομάδες), στην πορεία εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των εύλογων φόβων πως οι ομάδες θα μπορούσαν να «στήσουν» τα μεταξύ τους αποτελέσματα για να προκριθούν χέρι-χέρι στην επόμενη φάση, αλλά και αυτού πως από εμπορική σκοπιά τα τελευταία παιχνίδια των ομίλων δεν θα προσέλκυαν πολύ ενδιαφέρον. Σε εκείνο το σενάριο θα μιλούσαμε για τουρνουά 80 αγώνων.

Αφότου ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, πείστηκε εν τέλει από τις φωνές οι οποίες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο, φαίνεται πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα πάει στο μοντέλο των 12 ομίλων με τέσσερις ομάδες, εκ των οποίων δεν θα προκρίνονται μόνον οι δύο πρώτοι, αλλά κι οι οκτώ καλύτεροι τρίτοι, τουτέστιν αποκλεισμός για μόλις τέσσερις εθνικές που δεν μπόρεσαν να μπουν στην πρώτη δυάδα των γκρουπ.


Για να μην επεκταθεί όλο το πρόγραμμα, σενάριο που κατ' επέκταση θα επηρέαζε τις υποχρεώσεις των συλλόγων σε εγχώρια πρωταθλήματα και ηπειρωτικά τουρνουά, η FIFA δείχνει πως πρόκειται να μειώσει την προετοιμασία των ομάδων από τις 23 στις 16 ημέρες. Έτσι, οι 56 ημέρες της διοργάνωσης θα παραμείνουν ως έχουν, με τις 40 να αφορούν στους αγώνες.

eep logo