Μπασκετικός Ολυμπιακός: Η σκυτάλη της διαδοχής

H προνοητικότητα των Αγγελόπουλων και η διαχείριση του Μπαρτζώκα

Ο Ολυμπιακός πέρασε... αναίμακτα τη μεταβατική περίοδο αποχώρησης των Σπανούλη-Πρίντεζη - ΄Είχε ήδη βρει τους ιδανικούς αντικαταστάτες τους σε Σλούκα-Βεζένκοφ.


Τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο μπάσκετ η Ιστορία έχει δείξει πως οι ομάδες που έχουν θριαμβεύσει όταν αποχωρούν οι πρωτοκλασάτοι αθλητές τους συνήθως πέφτουν σε χρόνια αδράνειας και υποχώρησης. Υπάρχουν σύλλογοι που κάνουν χρόνια να ανακάμψουν, ψάχνοντας τους επόμενους παίκτες που θα αντικαταστήσουν τους ηγέτες τους, τις φίρμες τους που θα μπουν στα παπούτσια τους. Δεν είναι και εύκολο. Ο Ολυμπιακός, όμως, έχει το προνόμιο, την τύχη αλλά και την ευλογία να περάσει… αναίμακτα αυτό το μεταβατικό στάδιο.

Φέτος είναι η πρώτη σεζόν που η ομάδα μπάσκετ του Πειραιά αγωνίζεται ταυτόχρονα χωρίς τους Βασίλη Σπανούλη και Γιώργο Πρίντεζη, καθώς αμφότεροι έχουν αποχωρήσει από την αγωνιστική δράση. Για περίπου δώδεκα χρόνια άφησαν το στίγμα τους στον Ολυμπιακό, αποτελώντας ένα από τα κορυφαία ντουέτα που έχουμε δει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ήταν οι πρωταγωνιστές, οι ηγέτες, οι αθλητές που έπαιξαν κομβικό ρόλο στο να επιστρέψουν οι «ερυθρόλευκοι» στην κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δύο αθλητές πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Ήμασταν μάρτυρες του θαυμασμού που λάμβαναν οι δύο Έλληνες αθλητές κάθε φορά που ο Ολυμπιακός ταξίδευε στο εξωτερικό.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους Καταλανούς να περιμένουν με αγωνία μία φωτογραφία και ένα αυτόγραφό από εκείνους στα πλέι οφ του 2015, λίγα λεπτά μετά την ήττα της Μπαρτσελόνα από τους Πειραιώτες στην Ισπανία. Ένας νεαρός Τούρκος φίλαθλος της Εφές ήταν εκστασιασμένος όταν συνάντησε από κοντά τους Σπανούλη και Πρίντεζη στα αποδυτήρια, αν και νωρίτερα οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μόλις κάνει το 2-2 στη σειρά μέσα στην Πόλη. Στιγμές που αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος των δύο παικτών.

Σλούκας και Βεζένκοφ οι συνεχιστές
Ο Ολυμπιακός, όμως, έχει ήδη βρει τους αντικαταστάτες τους. Και αυτό δεν συνέβη τυχαία. Ο οργανισμός των «ερυθρολεύκων», έχοντας το βλέμμα του πάντα και στο μέλλον, ήξερε καλά πως τον χρόνο δεν τον νικάει κανείς και φρόντισε από νωρίς να ψάξει τους πρωταγωνιστές της νέας εποχής. Τους αθλητές που θα κάλυπταν με επάξιο τρόπο το κενό που θα άφηναν οι Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης.

Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος έδωσαν τα... ρέστα τους το καλοκαίρι του 2020 για να επαναφέρουν στην ομάδα τον Κώστα Σλούκα. Ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για να πάρει τη σκυτάλη από τον Βασίλη Σπανούλη. Παράλληλα, οι Πειραιώτες πίστεψαν και επένδυσαν στο ταλέντο του Σάσα Βεζένκοφ. Μπορεί ο παίκτης επί Ντέιβιντ Μπλατ να ήταν μεταξύ δωδεκάδας και εκτός αποστολής, αλλά άπαντες στο μεγάλο λιμάνι είχαν εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του Βούλγαρου φόργουορντ. Γιατί στο πρόσωπό του έβλεπαν το «4άρι» που θα έπαιρνε τη σκυτάλη από τον Γιώργο Πρίντεζη.

Οι Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης χαρακτηρίστηκαν επίσημα από την Ευρωλίγκα ως ο κορυφαίος γκαρντ και ο καλύτερος πάουερ φόργουορντ για τη δεκαετία (2010-2020) που μας πέρασε στη διοργάνωση. Λίγο μετά την αποχώρησή τους, οι Κώστας Σλούκας και Σάσα Βεζένκοφ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους καλύτερους μπασκετμπολίστες στην τρέχουσα σεζόν στην Ευρωλίγκα.

Συγκεκριμένα, ο 32χρονος Έλληνας γκαρντ είναι 6ος στη σχετική λίστα, έχοντας 13.4 πόντους και 7.1 ασίστ. Παράλληλα, ο 27χρονος πάουερ φόργουορντ είναι πρώτος! Είναι ο μέχρι στιγμής MVP της διοργάνωσης, έχοντας 20 πόντους (66.7% δίποντα, 50% τρίποντα), 8.3 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά παιχνίδι. Αποτελούν ένα από τα καλύτερα δίδυμα παικτών στη φετινή Ευρωλίγκα και οδηγούν τους Πειραιώτες στην κούρσα του φετινού πρωταθλήματος.

Και εδώ αξίζουν τα εύσημα στην ΚΑΕ Ολυμπιακός για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίσιμη ώρα της αποχώρησης των Σπανούλη και Πρίντεζη από την αγωνιστική δράση. Άλλες ομάδες ενδεχομένως και να είχαν παραλύσει αγωνιστικά, επενδύοντας σε άστοχες και λανθασμένες επιλογές. Εδώ, όμως, στόχευσαν σε παίκτες με ταλέντο αλλά και με γνώση της δυναμικής, της Ιστορίας αλλά και της παράδοσης της ομάδας του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα όχι μόνο να «δεθούν» με τον σύλλογο αλλά και να είναι σε θέση να κουβαλήσουν το βάρος της φανέλας. Δεν είναι εύκολο.

Ο ρόλος του Μπαρτζώκα
Σε αυτό βέβαια έπαιξε ρόλο και η παρουσία του προπονητή Γιώργο Μπαρτζώκα. Ήταν ένας από τους λόγους που επέστρεψε στην ομάδα ο Κώστας Σλούκας, με τον Έλληνα τεχνικό να του δίνει ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μία περίοδο που ήταν στο ρόστερ και ο Βασίλης Σπανούλης. Παράλληλα, ο Έλληνας τεχνικός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αγωνιστική εξέλιξη του Σάσα Βεζένκοφ. Τον καθιέρωσε στη βασική πεντάδα, του έκανε ξεκάθαρο πως είναι το «4άρι» της νέας εποχής και σιγά σιγά ο Βούλγαρος εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους παίκτες της Ευρωλίγκας.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κλήθηκε να χειριστεί από τους Αγγελόπουλους αυτήν τη μεταβατική περίοδο. Ορισμένες φορές κλήθηκε να πάρει σκληρές αποφάσεις, κάποιες στιγμές έγινε και κακός, η διαχείριση δεν ήταν εύκολη, αλλά η ουσία είναι πως στο τέλος βγήκε κερδισμένος ο Ολυμπιακός.

Πηγή: fosonline.gr

eep logo