Γαλλία: Δίλημμα Μακρόν ή Λεπέν στον β' γύρο των εκλογών

macron le pen

Σαρωτικό προβάδισμα Μακρόν στους ψηφοφόρους εκτός Γαλλίας σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο - Μεγάλο το ποσοστό συμμετοχής - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - 50.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Γαλλία η ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τις πρώτες προβλέψεις από την ψηφοφορία των Γάλλων πολιτών που ζουν εκτός της γαλλικής επικράτειας και των περιοχών που εξακολουθούν να συνδέονται με έναν τύπο αποικιακής εξάρτησης με το Παρίσι, έδωσαν στη δημοσιότητα οι γαλλικές αρχές, μέσω διαρροής στον βελγικό Τύπο, καθώς στη Γαλλία απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πρόβλεψης μέχρι το κλείσιμο της κάλπης.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει σαρωτικά ποσοστά στις γαλλικές αποικίες, με πάνω από 70% μέσο όρο έναντι της Μαρίν Λεπέν, ενώ στις χώρες του εξωτερικού, τα ποσοστά είναι συντριπτικά, καθώς ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 90% υπέρ του ανεξάρτητου υποψηφίου.

Γαλλικές αποικίες: Οι πίνακες που δημοσιεύτηκαν στη βελγική Le Soir

Saint-Pierre-et-Miquelon: Μακρόν 63,3% / Λεπέν, 36,7 %
Saint-Barth: Μακρόν 58,4 % / Λεπέν 41,6 %
Saint-Martin: Μακρόν 67,6 % / Λεπέν 32,4 %
Guadeloupe: Μακρόν 75,1 % / Λεπέν 24,9 %
Martinique: Μακρόν 77,5 % / Λεπέν 22,5 %
Guyane: Μακρόν 65 % / Λεπέν 35 %

Εκτός των γαλλικών κτίσεων, ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι πραγματικά συντριπτικός. Πιο αναλυτικά οι πίνακες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά:

ΗΠΑ
Νέα Υόρκη: Μακρόν 94,7% / Λεπέν 5,3 %
Σικάγο: Μακρόν 92% / Λεπέν 8%
Βοστόνη: Μακρόν 95,7% / Λεπέν 4,3 %

ΚΑΝΑΔΑΣ
Οτάβα και Μόντρεαλ: Μακρόν 90% / Λεπέν 10 %

Το δίλημμα Μακρόν ή Λεπέν

Οι Γάλλοι καλούνται να δώσουν απάντηση στο δίλημμα Μακρόν ή Λεπέν, με τον πρώτο να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας και 50.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός στους δρόμους.

Το μεσημέρι, μια αίθουσα Τύπου και ο χώρος μπροστά στο Μουσείο του Λούβρου, όπου ο Μακρόν έχει προγραμματίσει να εκφωνήσει την ομιλία του σε περίπτωση που αναδειχθεί νικητής, εκκενώθηκαν για λίγη ώρα, προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι ασφαλείας, μετά τον εντοπισμό ύποπτης αποσκευής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αιτία του συναγερμού ήταν ένα ύποπτο αντικείμενο, πιθανόν μπαταρία κάμερας, το οποίο εντόπισαν τα εκπαιδευμένα σκυλιά της αστυνομίας σε μια από τις σκηνές που έχουν στήσει εκπρόσωποι των Μέσων Ενημερωσης.

Πάντως, η ψηφοφορία εξελίσσεται ομαλά. Το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 17:00 (ώρα Γαλλίας) έχει φτάσει το 65,30%. Το 2012 την ίδια ώρα, το ποσοστό ήταν 71,96%

Στις 12:00 (ώρα Γαλλίας) το ποσοστό ήταν 28,23%. Στις αμέσως προηγούμενες προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν το 2012, το αντίστοιχο ποσοστό συμμετοχής είχε φθάσει το 30,7%, το 2007 το 34,1% και το 26,2% το 2002.

Ο Μακρόν, ψήφισε το πρωί στην Τουκέ (Πα-ντε-Καλέ), όπου διαθέτει εξοχική κατοικία. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:00 σε εκλογικό κέντρο στο δημαρχείο της πόλης, όπου είχε τελέσει τον γάμο του το 2007.

Για λόγους ασφαλείας, έφθασε στο δημαρχείο με αυτοκίνητο από την κατοικία του, διανύοντας μια απόσταση περίπου 300 μέτρων.

Με λευκό πουκάμισο και μπλε γραβάτα ο 39χρονος Μακρόν, συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ και περιβαλλόταν από πολλούς σωματοφύλακες.

Επευφημήθηκε από μερικές δεκάδες υποστηρικτές του μπροστά από την κατοικία του-ορισμένοι φώναζαν «Μακρόν πρόεδρος»-και στη συνέχεια έξω από το δημαρχείο, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδό του.

Στην είσοδο του εκλογικού τμήματος, στον πρώτο όροφο του δημαρχείου, τον Μακρόν υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ντανιέλ Φασκέγ. Χαμογελώντας, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψία. Ο υποψήφιος του En marche! έβγαλε επίσης μερικές σέλφι με τους εκλογείς.

Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου (FN), Μαρίν Λεπέν, ψήφισε γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα) στο προπύργιό της Ενίν-Μπομόν (Πα-ντε-Καλέ).

Ενώ τις προηγούμενες φορές είχε έρθει στο εκλογικό κέντρο με τα πόδια, αυτή τη φορά η Μαρίν Λεπέν έφθασε με αυτοκίνητο, για λόγους ασφαλείας. Προηγουμένως είχε περάσει από την κατοικία του Μπριουά. Περίπου πενήντα φωτογράφοι και δημοσιογράφοι την ανέμεναν.

Η Λεπέν πήρε στα χέρια της τα δύο ψηφοδέλτια που δίνονται στους ψηφοφόρους, εκείνο που φέρει το όνομά της και το άλλο όπου αναγράφεται το όνομα του αντιπάλου της Εμανουέλ Μακρόν.

Αφού ψήφισε, χαιρέτισε για λίγο κάποιους κατοίκους της πόλης προτού αναχωρήσει και πάλι με αυτοκίνητο.

Ο Φρανσουά Ολάντ ψήφισε στην Τιλ, στην εκλογική του περιφέρεια στην Κορέζ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, καλώντας τους Γάλλους να μην αμελήσουν να πάνε στις κάλπες.

«Κάθε φορά που ψηφίζω είναι μια συναισθηματική εμπειρία» σχολίασε ο Ολάντ προτού ρίξει την ψήφο του. «Είναι πάντα μια σημαντική πράξη, με νόημα, γεμάτη επιπτώσεις, γι’ αυτό πρέπει κανείς να ψηφίζει» τόνισε.

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 09:00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00, μία ώρα αργότερα απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε κάποιες μεγάλες πόλεις τα κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00, καθώς η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Στις 21:00 αναμένεται η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος.

Ο 39χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο και εμφανίζεται φαβορί για να κερδίσει την προεδρία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν εμφανίζεται στο 61,5% με 63% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 37% με 38,5% για τη Λεπέν.

Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη; Επί της ουσίας αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Γάλλοι. Ο φιλοευρωπαϊστής Μακρόν μοιάζει να προηγείται, αν και αναλυτές σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι υπάρχουν μέρη στη Γαλλία που στήριξαν μαζικά την ευρωφοβική Λεπέν.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η προεκλογική περίοδος αποκάλυψε μια βαθιά διχασμένη χώρα: μια χώρα όπου κάποιοι επιθυμούν να υψωθούν τείχη και άλλοι είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων.

tovima.gr