«Λουκέτο» την Κυριακή βάζουν οι έμποροι

louketo

Με απεργία την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την Κυριακή 7 Μαΐου, απαντούν οι έμποροι της Αττικής, των Όμορων νομών και των Νησιών του Αιγαίου.



Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη το πρωί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Παύλος Πολιτάκης, περιστοιχιζόμενος από τους Προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων Πειραιά, Αθήνας, Αμαρουσίου, Παλαιού Φαλήρου, Γλυφάδας, Κερατσινίου και Λειβαδιάς, επανέλαβε την αντίθεσή του στο άνοιγμα των Κυριακών. Πρόσθεσε δε ότι, όπως είχαν προσφύγει στο ΣτΕ κατά ενός ανάλογου νόμου επί υπουργίας Γιακουμάτου και δικαιώθηκαν, έτσι θα προσφύγουν και πάλι στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με την πεποίθηση ότι θα δικαιωθούν εκ νέου, αφού η Κυριακάτικη αργία έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά.

Όλοι οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων που βρέθηκαν στο πάνελ του ΕΒΕΠ, όπου δόθηκε η συνέντευξη, υποστήριξαν ότι το μέτρο ούτε τον τζίρο θα τονώσει, ούτε τον αριθμό εργαζομένων θα αυξήσει. Πρόσθεσαν δε πως η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η λειτουργία μόνο δύο Κυριακών, πριν τα Χριστούγεννα και πριν την Πρωτοχρονιά και σε ορισμένες περιοχές την Κυριακή των Βαΐων, φέρνουν τζίρο στα καταστήματα. Ανέδειξαν δε τον παραλογισμό και την προχειρότητα του μέτρου, στο γεγονός ότι ο σχεδιασμός δεν λαμβάνει υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τουριστικής περιοχής.
Έτσι, στη Λειβαδιά, που έχει χειμερινό τουρισμό λόγω Παρνασσού, τα καταστήματα δεν θα ανοίγουν τους χειμερινούς μήνες, όταν λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο! Κι αντίθετα στη Μύκονο, προβλέπεται να ανοίξουν τις Κυριακές του Νοεμβρίου, του μοναδικού ίσως μήνα του χρόνου που το νησί δεν έχει τουρισμό!

Τόσο ο Παύλος Πολιτάκης, όσο και ο Ν.Μανεσιώτης του ΕΣΠ, απαντώντας σε ερώτηση του Portnet συμφώνησαν ότι το μέτρο υπηρετεί τον λεγόμενο «κανιβαλικό καπιταλισμό», όπου μεγάλες αλυσίδες «τρώνε» τον τζίρο και τελικά «καταπίνουν» τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αρνούμενοι δε να κατονομάσουν τις επιχειρήσεις αυτές, περιορίστηκαν να τις φωτογραφίσουν, λέγοντας ότι για τον Πειραιά θα δούμε ανοιχτά καταστήματα στη Σωτήρος και ίσως στη Β.Γεωργίου, τα οποία ανήκουν σε τέτοιες μεγάλες αλυσίδες.

Και τέλος, υπογράμμισαν ότι περιμένουν σε αυτόν τον αγώνα τους να αναδειχθεί βασικός τους σύμμαχος η εκκλησία, η οποία για λόγους αρχής λέει κι αυτή «Ποτέ την Κυριακή!»

eep logo