Ο μεγαλύτερος υποθαλάσιος αγωγός στον κόσμο

1 1ypothalassios agogos

Συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και Ιταλίας

Oι υπουργοί Ενέργειας τεσσάρων χωρών θα έχουν συνάντηση αρχές Απριλίου στο Ισραήλ, προκειμένου να συζητήσουν το κοινό έργο μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ιταλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελυθερος», το Ισραήλ ανέλαβε να φιλοξενήσει τετραμερή υπουργική συνάντηση με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Βασικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδα και Ιταλίας.

Το συνολικό μήκος του αγωγού υπολογίζεται στα 2 χιλιάδες χιλιόμετρα και το κόστος του υπολογίζεται στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την προετοιμασία της συνάντησης πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση των γενικών διευθυντών των υπουργείων Ενέργειας των τεσσάρων χωρών στις Βρυξέλλες, όπου συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση της υπουργικής συνόδου στο Ισραήλ.

Ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι, όμως, ο μόνος που έχει κατά νουν η ισραηλινή πλευρά. Στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις βρίσκεται αυτές τις ημέρες αντιπροσωπεία από την Τουρκία προκειμένου να συζητήσουν θέματα ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο πλευρών θα είναι και πάλι ο αγωγός για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

tovima.gr

ETEKA_Desktop

eep logo