2ο Global Oil and Gas South East Europe and Mediterranean Summit

1 global oil and gas

Οι εξαιρετικές προοπτικές που διανοίγονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τον κλάδο της έρευνας και παραγωγής αλλά και της διαμετακόμισης υδρογονανθράκων βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συνεδρίου και Έκθεσης Global Oil and Gas South East Europe and Mediterranean, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο συνεδριακό κέντρο Metropolitan Expo στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Για δύο ημέρες το συνέδριο και έκθεση Global Oil and Gas South East Europe and Mediterranean συγκέντρωσε τα φώτα της ενεργειακής επικαιρότητας στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Στις εγκαταστάσεις του Metropolitan Expo όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση έδωσαν το παρών 192 σύνεδροι και 988 στελέχη εταιρειών, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και άνθρωποι του ενεργειακού κλάδου που παρακολουθήσαν το συνέδριο και επισκέφθηκαν την έκθεση.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης υπογράμμισε την επιδίωξη για μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με σημεία αναφοράς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα ενεργειακών υποδομών στα οποία εμπλέκεται η χώρα μας όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον αγωγό East Med και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, έργα που βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ κ. Yuval Steinitz, ο οποίος αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές που υπάρχουν ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να καταστεί βασική πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη στρατηγική σημασία που αποδίδει το Ισραήλ στην ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση μεταξύ των κ. κ. Σκουρλέτη και Steinitz.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γρηγόρης Στεργιούλης υπογράμμισε ότι η ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός στόχος στον οποίο προβλέπει και επενδύει ο όμιλος . Βασιζόμαστε στα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που είναι η τεράστια συσσωρευμένη εμπειρία των ανθρώπων μας από τις μέχρι σήμερα έρευνες και η γνώση του ελλαδικού χώρου, η κατοχή σημαντικής τεχνογνωσίας και η γεωπολιτική μας θέση, υπογράμμισε ο κ. Στεργιούλης. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια αξιοποιώντας τα νέα τεχνικά και επιστημονικά εργαλεία επανεξετάζουν όλο το χάρτη της περιοχής και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι τα συμπεράσματα και τα νέα δεδομένα θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της χώρας μας.

Ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γιάννης Γρηγορίου αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του ομίλου στον Πατραϊκό κόλπο, τις παραχωρήσεις στην περιοχή της Δ. Ελλάδας, αλλά και στα τρία θαλάσσια οικόπεδα στο Β. Ιόνιο και τον κόλπο της Κυπαρισσίας. Ο κ. Γρηγορίου υπογράμμισε τη δέσμευση των Ελληνικών Πετρελαίων στην έρευνα, ανακάλυψη και παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα και τόνισε ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να εξασφαλίζει νέες παραχωρήσεις σε συνεργασία με μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ο Country Manager του TAP Ricard Scoufias αποκάλυψε ότι πάνω από 150 ελληνικές εταιρείες έχουν υπογράψει συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών και εξοπλισμού με την κοινοπραξία ή τους κύριους εργολάβους του αγωγού. Μεταξύ των εταιρειών αυτών περιλαμβάνονται η Σωληνουργεία Κορίνθου, οι κατασκευαστικοί όμιλοι Ελλάκτωρ, JP Αβαξ και Τέρνα. Επίσης ο κ. Skoufias υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας με την κυβέρνηση, τις περιφέρειες και τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος ο Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων και Project της ΔΕΠΑ Δημήτρης Μανόλης αναφέρθηκε στο ευρύ χαρτοφυλάκιο διεθνών έργων που συμμετέχει η ΔΕΠΑ, η οποία εφαρμόζει δυναμική διεθνή στρατηγική που βασίζεται στη συνεργασία. Ο κ. Μανόλης σημείωσε τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο Νότιο Διάδρομο ως αγοραστής φυσικού αερίου από το SahDeniz 2 αλλά και ως εταίρος του αγωγού IGB ενώ παρουσίασε την πρόοδο των projects που συμμετέχει η εταιρεία στην περιοχή.

Pin It

eep logo