Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στη Δραπετσώνα

1 panagia soumela eikona

Μια ιδιαίτερη τιμή θα αξιωθούν οι Πόντιοι της Δραπετσώνας και των γύρω περιοχών στο τέλος του μηνός.

Με πρωτοβουλία του π. Γεώργιου, ιερέα του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονα, πολιούχου Δραπετσώνας, και με την ευλογία του μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, πιστό αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Σουμελά θα ενθρονιστεί στον Άγιο Παντελεήμονα, για να παραμείνει μόνιμα για προσκύνημα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με συνδιοργανωτή την Ένωση Ποντίων Πειραιώς - Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Η υποδοχή της εικόνας θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 18:30 στη διασταύρωση των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Αγίου Παντελεήμονα στη Δραπετσώνα.

Την επομένη, 1η Οκτωβρίου, ανήμερα της γιορτής των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης, οπότε γιορτάζει το παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονα, θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στους δρόμους της Δραπετσώνας. Θα ακολουθήσει ποντιακό, παραδοσιακό γλέντι έξω από τον ναό.

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς - Κερατσινίου - Δραπετσώνας εντάσσει τις θρησκευτικές τελετές στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων του συλλόγου με την επωνυμία «Καπετανίδεια».

Τα «Καπετανίδεια» θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου με την επίσημη τελετή τιμής και μνήμης των απαγχονισμένων από τα ψευτοδικαστήρια της Αμάσειας Ποντίων προκρίτων, στο πρόσωπο του Τραπεζούντιου εκδότη και δημοσιογράφου Νίκου Καπετανίδη. Η τελετή θα γίνει στις 11:30, στην Πλατεία που φέρει το όνομα του αδικοχαμένου, έναντι του κτηρίου της Ένωσης (Καπετανίδου 81, Δραπετσώνα).

Θα υπάρξει στρατιωτικό άγημα απόδοσης τιμών και μπάντα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Καπετανίδη.

Η Ένωση απευθύνει πρόσκληση προς μέλη και φίλους να συμμετάσχουν στο σπουδαίο αυτό τριήμερο, που στέλνει μήνυμα πολιτικό και εθνικό για τη διατήρηση της μνήμης της Γενοκτονίας του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

«Με τη συμμετοχή μας, τιμούμε έμπρακτα τα θύματα και συμβάλλουμε στην αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον», αναφέρει η Ένωση.

pontos-news.gr

eep logo