Μήνυμα Τσίπρα στο Πλοίο της Ειρήνης

1 peace boat close

Επιζώντες από τα πυρηνικά Ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και τους συνοδούς τους, οι οποίοι επιβαίνουν στο «Πλοίο της Ειρήνης», υποδέχτηκαν, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, βουλευτές και μέλη της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ιαπωνίας.

Το «Πλοίο της Ειρήνης», το ταξίδι του οποίου ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, κατέπλευσε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Για τα μηνύματα που μεταφέρει αλλά και τις εκδηλώσεις υποδοχής του «Πλοίου της Ειρήνης» μίλησε ο πρόεδρος του Παρατηρητήριου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης, Πάνος Τριγάζης.

Οι επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, περιγράφοντας προσωπικές εμπειρίες από την παιδική τους ηλικία, απηύθυναν έκκληση για έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά, πολέμους και βία.

Ως εκπρόσωπό τους, ο κ. Μορικουάουα, αφού ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και την τιμή, επισήμανε, ότι τα πυρηνικά όπλα εξακολουθούν να υπάρχουν και αποτελούν, λόγω της φύσης τους, απειλή για όλη την ανθρωπότητα. Ο κ. Μορικουάουα ήταν μόλις έξι ετών όταν έπεσε η πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα και, όπως ανέφερε, όλη του η οικογένεια επέζησε τότε, χωρίς απώλειες. Όμως, οι γονείς του μετέπειτα πέθαναν από καρκίνο λόγω της ραδιενέργειας στην οποία εκτέθηκαν.
Τέλος, τάχθηκε, υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού, ενώ ευχήθηκε για την χώρα μας να ξεπεράσει σύντομα την οικονομική κρίση που την ταλανίζει.

Τον λόγο έλαβαν και βουλευτές και μέλη της Ομάδας φιλίας Ελλάδας - Ιαπωνίας, οι οποίοι και καταδίκασαν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

Σε μήνυμά του προς τους «Χιμπακούσα» και το «Πλοίο της Ειρήνης» ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Σας υποδεχόμαστε με θέρμη στην Ελλάδα και σας ευχόμαστε καλό ταξίδι στα λιμάνια του κόσμου».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «δεν ξεχνούμε ότι ο επίλογος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου γράφτηκε με τα πυρηνικά ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, που τραγικά σηματοδότησαν την είσοδο της ανθρωπότητας στην πυρηνική εποχή» για να προσθέσει: «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι η εποχή αυτή θα γίνει η εποχή του τέλους της ανθρωπότητας και κάθε ζωής στη Γη. Για αυτό ταυτιζόμαστε με το μήνυμα που μεταφέρετε σε όλο τον κόσμο για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων και την απαλλαγή της ανθρωπότητας δια παντός από την πυρηνική απειλή».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη: «Ξέρουμε ότι διαπλέοντας τη Μεσόγειο έχετε στραμμένη την σκέψη σας στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, όπου διαδοχικοί πόλεμοι όχι μόνο εξοντώνουν αλλά και ξεριζώνουν από τις εστίες τους εκατομμύρια ανθρώπους.

Ως κυβέρνηση και λαός, παρά τη δυσχερή οικονομική μας θέση, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες και να τους εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες εγκατάστασης και προστασίας. Διεκδικούμε και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί».

Επίσης αναφέρθηκε ότι υποστηρίζει η Ελλάδα τα τα αιτήματα του Πλοίου της Ειρήνης ένα από τα οποία είναι και η μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής».

Ειδική μνεία έκανε ο Αλ. Τσίπρας για το γεγονός ότι «από τον Πειραιά θα επιβιβαστεί για λίγες μέρες στο Πλοίο της Ειρήνης η κα. Ολυμπία Βαζαίου-Νικηφορίδη, αδελφή του 22χρονου Νίκου Νικηφορίδη, ο οποίος σε άκρως χαλεπούς για τη χώρα μας καιρούς και σε περίοδο έξαρσης του ψυχρού πολέμου έγινε δυστυχώς ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε με την κατηγορία ότι διακινούσε την Έκκληση της Στοκχόλμης για την κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων».

Για να καταλήξει: «Λέμε, λοιπόν: Όχι άλλη Χιροσίμα, όχι άλλο Ναγκασάκι! Ποτέ ξανά Μάρτυρες Ειρήνης στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.»

Πηγή: iefimerida.gr

eep logo