Επιστολή στον πρωθυπουργό για τα τρια προαπαιτούμενα της ΕΣΕΕ

1 korkidis

Του Βασίλη Κορκίδη

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Έχοντας πλήρη συναίσθηση της δύσκολης κατάστασης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και της αναγκαίας προσήλωσης όλων στον εθνικό στόχο εξόδου της οικονομίας της πατρίδας μας από την κρίση, θα επιθυμούσαμε να θέσουμε υπόψιν και ενόψει της ΔΕΘ τρεις συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα δώσουν διέξοδο σε σημαντικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς, απτά αποτελέσματα στους στόχους της οικονομικής πολιτικής και βεβαίως ανάσα επιβίωσης στους ΜΜε.
Η πρώτη πρόταση αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης. Πολύ συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοικίων και προμηθευτών). Τη σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πλαστικού χρήματος και e-banking εκ μέρους των καταναλωτών. Τον καθορισμό ποσοστού, αναφορικά με το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
Η δεύτερη πρόταση αφορά σε μία βελτιωμένη έκδοση της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Ζητούμενο θα πρέπει να είναι η άμεση αναστολή της ισχύος των δυσμενών προϋποθέσεων που κάνουν πιο εύκολη την απένταξη των οφειλετών και άρχισαν να εφαρμόζονται από 1/7/2016 καθώς και διάσωση της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων μέχρι και 31/12/2017.
Η τρίτη πρόταση σχετίζεται με την ανάγκη υπογραφής μίας νέας συμφωνίας για την απασχόληση μεταξύ κοινωνικών εταίρων και Κυβέρνησης, η οποία να διέπεται από την αρχή της «επιδότησης της απασχόλησης αντί της ανεργίας» και να εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ζητημάτων της αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού της χώρας με την παράλληλη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Τελος, σας υπενθυμιζουμε και την παγια πλεον, προταση μας για «παγωμα» και κεφαλαιοποηση των οφειλων προς τον ΟΑΕΕ και την αφαιρεση απο τον υπολογισμο της αναλογικης συνταξης ως ασφαλιστικο χρονο. Η προταση αυτη εχει ηδη υποβληθει και προς τους θεσμους και βεβαιως σε ολες τις βαθμιδες της Κυβερνησης.
Θεωρούμε ότι διαθέτετε την πολιτική βούληση για να ικανοποιήσετε τα καθ’ όλα δίκαια αιτήματα του εμπορικού κόσμου. Είναι πίστη μας ότι η εφετινή ΔΕΘ θα πρέπει να αποτελέσει ένα σημείο αφετηρίας για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και τη βελτίωση του κλίματος στην αγορά. Για την ΕΣΕΕ η παρέμβασή σας θα είναι μία πολύ σημαντική βοήθεια στον αγώνα των Ελλήνων μικρομεσαίων για την επιβίωσή τους.

Με εκτίμηση,
Βασίλειος Κορκίδης
πρόεδρος ΕΣΕΕ

Pin It

eep logo