Σωρεία παραβάσεων εργατικής νομοθεσίας σε τουριστικά μέρη

1 servitora

Αύξηση που φτάνει στο 90% των παραβάσεων που αφορούν το ωράριο εργασίας διαπίστωσαν οι Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) κατά τους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποίησαν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με την αδήλωτη εργασία να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Αναλυτικά, έπειτα από ειδικούς και στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκια του ΣΕΠΕ στους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας (Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Ζάκυνθος, Κρήτη, Κέρκυρα και Χαλκιδική), διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο 90% των περιπτώσεων. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 217 ειδικοί έλεγχοι στις παραπάνω περιοχές, εντός Ιουλίου και Αυγούστου, και σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η αδήλωτη - «μαύρη» εργασία φθίνει, παραμένοντας βέβαια σε σημαντικά επίπεδα, αυξάνονται ραγδαία οι παραβάσεις που αφορούν το ωράριο απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τους ελέγχους εντοπίστηκε σημαντικός αριθμός παραβάσεων που αφορούν τα ρεπό και τις υπερωρίες πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου εργασίας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν τόσο σε μεγάλα ξενοδοχεία των παραπάνω περιοχών όσο και σε τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και σε καταστήματα εστίασης.

Μάλιστα, την αγορά κατακλύζουν και νέα τεχνάσματα, όπως η χρήση εργοσήμου για ειδικότητες που δεν προβλέπει ο νόμος (υπάλληλοι γραφείου, εκπαιδευτηρίων ή διοικητικοί δηλώνονται και ασφαλίζονται με εργόσημο ως εργάτες γης ή οικιακοί εργαζόμενοι), καθώς και η εργασία υπό δοκιμή (στον επισιτισμό αλλά και στο εμπόριο, οι εργαζόμενοι εργάζονται δοκιμαστικά για μια εβδομάδα, χωρίς αμοιβή και ασφάλιση).

Τα πρόστιμα που καταλογίζονται από τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ κυμαίνονται μεταξύ 6.000 και 9.500 ευρώ, ανά περίπτωση. Υπήρξαν βέβαια και μεμονωμένες παραβάσεις που τα πρόστιμα θα είναι υψηλότερα των 15.000 ευρώ. Το ανώτερο που πρόκειται να επιβληθεί είναι της τάξεως των 40.000 ευρώ και αφορά ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, στο οποίο βρέθηκαν δύο αδήλωτοι εργαζόμενοι, ενώ διαπιστώθηκε και σωρεία παραβάσεων του ωραρίου των υπόλοιπων εργαζομένων. Οι περισσότεροι έλεγχοι (65) πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη εκ των οποίων 45 στα Χανιά και 25 στο Ηράκλειο. Στη Ζάκυνθο έγιναν άλλοι 50 έλεγχοι, 20 στη Μύκονο, 20 στη Σαντορίνη, 25 στη Ρόδο, 22 στην Κέρκυρα και 15 στην Χαλκιδική.

Μάλιστα, το ΣΕΠΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σε ημερομηνία που δεν αποκαλύπτει, νέους ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν έχουν συμμορφωθεί, ενώ βάσει του προγραμματισμού θα υπάρχουν έλεγχοι σε ετήσια βάση στις περιοχές που διαπιστώνεται έντονη παραβατικότητα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο της καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας και της χρήσης ανασφάλιστης ή και αδήλωτης εργασίας.

kathimerini.gr

eep logo