Φεύγουν και οι τελευταίοι, ακόμη και με κακοκαιρία

1 peiraias kinisi

Με κάθε μέσο συνεχίζουν να εγκαταλείπουν το λεκανοπέδιο οι τελευταίοι εκδρομείς του τριημέρου, όμως ο καιρός τους δυσκολεύει, αφού πνέουν ισχυροί άνεμοι. Αρκετές κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ εξαιτίας των πολλών διακοπών ρεύματος, καθώς και η Τροχαία για χαλασμένους σηματοδότες λόγω των ισχυρών ανέμων.

Ενισχυμένα είναι και τα μέτρα της τροχαίας για τυχόν ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν από την αυξημένη κίνηση αλλά και από τις καιρικές συνθήκες.

Όσον αφορά τον καιρό, κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι και η πτώση της θερμοκρασίας.

Καλοκαιρινά μπουρίνια αναμένεται να εκδηλωθούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την Θράκη, και το βόρειο Αιγαίο, ενώ στη συνέχεια θα μετακινηθούν νοτιότερα, με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου. Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Σάββατο, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρες καταιγίδες τις πρωινές κυρίως ώρες σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, κεντρική Στερεά, τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς, τη βορειοανατολική Πελοπόννησο και τη βόρεια Κρήτη.

Τα φαινόμενα βαθμιαία θα σταματήσουν και θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, βαθμιαία αυξημένες στα ηπειρωτικά τις θερμές ώρες της ημέρας με βροχές και τοπικές καταιγίδες στην Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά και ορεινά τμήματά της.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν θυελλώδεις, τοπικά έως και 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση δεν θα ξεπεράσει τους 28 βαθμούς στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, τους 31 βαθμούς στα δυτικά ηπειρωτικά, τους 27 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα φτάσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή, αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα ανατολικά, αυξημένες στη βόρεια Κρήτη και τα ορεινά της, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα ανατολικά.

Τη Δευτέρα, θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες, με αρκετή ηλιοφάνεια και λίγες νεφώσεις στα ανατολικά, αυξημένες στη βόρεια Κρήτη. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά.

Σε ετοιμότητα η Τροχαία στο εθνικό οδικό δίκτυο

Λόγω της αύξησης της κίνησης των οχημάτων η Τροχαία, έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια των εκδρομέων που αποχαιρετούν την Αθήνα με τα ΙΧ τους.

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, ενισχυμένη αστυνομική παρουσία σε σημεία όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, υπεραστικά ΚΤΕΛ, σιδηροδρομικοί σταθμοί κλπ).

Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ειδικούς και γενικούς ελέγχους, για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κλπ, καθώς και για παραβάσεις που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.

Παράλληλα, για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως εξής:

Το Σάββατο 13 Αυγούστου στο ρεύμα εξόδου από 06.00-16.00.
Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου στο ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα από 16.00 23.00.
Την Κυριακή 14 Αυγούστου ισχύουν οι απαγορεύσεις θερινής περιόδου.
Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και σε κάθε περίπτωση, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

 

eep logo