Παρέμβαση ΕΣΕΕ για την επιστροφή του ΦΠΑ επιβατών σκαφών αναψυχής

1 yacht passengers

Με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών και τη Γενική Διευθύντρια Τελωνείων κα Γιαλούρη, η ΕΣΕΕ επισημαίνει το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Κω και στην Ρόδο και αφορά την επιστροφή του ΦΠΑ ταξιδιωτών με ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Συγκεκριμένα, η επιστολή της ΕΣΕΕ αναφέρεται σε "ένα πρόβλημα που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκύψει μόνο στην Κω και στην Ρόδο και αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ των αγορών ταξιδιωτών από χώρες εκτός ΕΕ που επιβαίνουν επί ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.
Σύμφωνα με τις επιταγές του σχετικού πλαισίου, που αποτελεί ευρωπαϊκή νομοθεσία, η εξαγωγή των αγορασθέντων προϊόντων που οδηγεί και στην επιστροφή του ΦΠΑ, αποδεικνύεται με την προσκόμιση τιμολογίου ή άλλου στοιχείου που επέχει θέση τιμολογίου, το οποίο είναι θεωρημένο από το τελωνείο εξόδου από την Κοινότητα (άρθρο 147, παρ. 2 εδ. β. Οδηγίας 2006/112/ΕΚ).
Το πρόβλημα είναι ότι, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις της χώρας μας, το τιμολόγιο…. δεν θεωρείται"!

Τα αρμόδια τελωνεία στα δύο νησιά αρνούνται να σφραγίσουν τα τιμολόγια των τουριστών σκαφών αναψυχής με την δικαιολογία πως δεν είναι εξασφαλισμένο ότι τα συγκεκριμένα σκάφη θα ταξιδέψουν όντως εκτός ΕΕ και δεν θα καταλήξουν σε κάποιο άλλο ελληνικό νησί. Όλα αυτά δε όταν ήδη είμαστε μεσούσης μίας πολύ κρίσιμης τουριστικής περιόδου για την χώρα και όταν, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Κω, το τοπικό λιμενικό έχει ήδη σφραγίσει τα έγγραφα εξόδου του σκάφους από την χώρα και οι τοπικές αστυνομικές αρχές τα διαβατήρια των επιβατών. Αυτό ωστόσο για το τελωνείο δεν σημαίνει τίποτα, καθώς θεωρεί ότι, παρόλα αυτά, το σκάφος και οι επιβάτες του θα… αλλάξουν μεσοπέλαγα γνώμη και θα ξαναπεράσουν όλη αυτή την γραφειοκρατική διαδικασία προκειμένου τελικά να ταξιδέψουν πχ. αντί για την Τουρκία, στην Κάλυμνο!

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι "όλα αυτά προφανώς και δεν στηρίζονται στην λογική, έχουν όμως σαν αποτέλεσμα, οι τοπικές επιχειρήσεις να χάνουν χωρίς επαρκή δικαιολόγηση σημαντικά έσοδα από τουρίστες – επιβάτες σκαφών αναψυχής και να τίθενται σε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των αντίστοιχων επιχειρήσεων σε άλλα νησιά που τα τιμολόγια σφραγίζονται.
Θεωρούμε ότι, η απόφαση της μη σφράγισης των τιμολογίων από τα τελωνεία για απαλλαγή των σχετικών αγορών από το ΦΠΑ δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει 14.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή και από τις 4 χώρες που συνορεύει, οι 3 είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Παρακαλεί δε "για την διευθέτηση του συγκεκριμένου θέματος, που αφενός θα κάνει περισσότερο ελκυστική στους συγκεκριμένους –πολυπληθείς- τουρίστες την ελληνική αγορά, αφετέρου θα δώσει ώθηση στις τοπικές επιχειρήσεις σε μία εποχή που, λόγω της κρίσης και της ύφεσης, την έχουν ιδιαίτερα ανάγκη".

Pin It

eep logo